”Kobane är vår tids Stalingrad” | Stockholms Fria
  • Kobane i norra Syrien kan tjäna som exempel på framgångsrikt motstånd mot IS, menar Robert Johansson.
Stockholms Fria

”Kobane är vår tids Stalingrad”

Ett utbyte av kulturarbetare mellan Stockholm och Kobane kan bli verklighet om Robert Johanssons förslag går igenom.

Stockholms läns landsting bör inleda ett vänsamarbete med regionen Kobane i norra Syrien. Det föreslår Robert Johansson (S) i ett förslag som snart kommer upp i landstingsfullmäktige.

Varför har du lagt motionen?

– De umbäranden som befolkningen har genomgått borde alla solidariska och demokratiska människor uppmärksamma. Kobane är vår tids Stalingrad, förhoppningsvis. Det var i Stalingrad och El Alamein som krigslyckan vände för nazisterna. Kanske kan det bli samma sak här för Daesh, terrorsekten som har stoppats där på grund av kurdernas engagemang.

Vad går förslaget ut på?

– Jag vill ge landstinget i uppdrag att utreda ett vänsamarbete. Vi kan till exempel utbyta kulturarbetare. Men det ska ske på Kobanes villkor, de har en stad att bygga upp. Det handlar om vad de tycker är centralt, det är inte att vi är snälla stockholmare som ska hjälpa kurder.

Tror du motionen går igenom?

– Jag har inte fått svar än men jag hoppas att den styrande minoriteten bifaller med tanke på vilka höga hästar de har suttit på i kampen mot terrorism. Sedan är det tragikomiskt att det inte finns några krav på när motioner ska behandlas. En normal handläggningstid är ett år. Jag lämnade in den i september förra året.

Varför engagerar du dig för just Kobane?

– Jag har alltid haft ett brett internationellt intresse och jobbat med Palestina och Västsahara. Kobane är en möjlighet för det kurdiska folket att få leva som det vill. ”Alla folks frihet är hela världens fred”, för att använda ett gammalt socialdemokratiskt talesätt. Sedan är många av mina närmaste vänner kurder, det är min förlängda släkt som har utsatts för våldet i norra Syrien.

PKK finns i Kobane och är terrorstämplat, tror du inte att du riskerar anklagelser om att du stödjer terrorism själv?

– Jag är tydlig i att samarbetet ska ske på demokratisk och solidarisk grund och om det finns tendenser till sekterism så ska vi inte inleda ett samarbete. Men motionen handlar om att stödja folket i Kobane och inte vissa organisationer.

Kobane befriades från IS/Daesh i januari 2015 av bl a kurdiska Peshmerga, YPG (som är kopplat till PKK) och YPJ.

Rekommenderade artiklar

Terror besvaras med solidaritet

Den omtanke som stockholmarna nu uppvisar är inte självklar. Men med organisering kan den hållas vid liv, skriver Kristian Borg.

© 2021 Stockholms Fria