• Sexton vakter blir åtta. ”Stök är inte ett problem för Trädgården”, säger grundaren Jakob Grandin.
  • ”Uniformer skapar distans”, säger Trädgårdens grundare Jakob Grandin.
Stockholms Fria

I stället för ordningsvakt: en kram

Till helgen öppnar Trädgården under Skanstullsbron för säsongen. Utestället väntar fler besökare än någonsin, men har i sommar valt att halvera antalet ordningsvakter.

En vakt per hundra besökare brukar vara regel för uteställen som säljer alkohol efter klockan ett. Nu har Trädgården fått tillstånd att pröva att halvera vaktstyrkan under ett års tid. Sexton vakter blir åtta.

Ordningsvakerna har varit en långvarig diskussion på Trädgården, berättar grundaren Jakob Grandin.

– Enligt lagen måste vi ha dem för säkerhet och trygghet. Men vi vet att trygghet inte kommer från en massa uniformerade personer, utan det handlar om att bli sedd och uppmärksammad som människa.

Där kan det vara ett hinder att ordningsvakter är en ganska homogen skara som många har fördomar mot, menar Grandin.

– Man kanske vill jobba med säkerhet, och det är där vakterna behövs. Jag är inte kritisk mot behovet av ordningsvakter och de vi har gör ett otroligt bra jobb. Men det största jobbet de gör hos oss handlar i själva verket om att informera och ge service. Då vill vi få bort uniformerna för att de har en distanserande effekt.

De åtta ordningsvakterna som tas bort ersätts med lika många ”servicevärdar”. Upplägget liknar mer hur musikfestivaler arbetar.

– Det är en blandad skara människor som står för våra värderingar. De ska fungera som starka ledare på platsen och skapa trygghet genom att uppmuntra positiva beteenden och diskutera och förklara om det är något beteende som inte fungerar.

Som vad?

– Det största problemet vi har i allmänhet är män och mäns beteende i grupp. Vi uppmuntrar grabbgäng att tänka till innan de kommer till oss. Att vara medvetna om att ”vi kommer att skråla och ta uppmärksamhet och vara stökiga. Kanske måste vi släppa fram andra?”.

Servicevärdarna har fått en dags utbildning om värderingar, normer och bemötanden. Men till skillnad från ordningsvakter får de inte använda våld för att kasta ut ordningsstörande besökare.

Kan ni garantera säkerheten om det skulle komma många stökiga personer?

– Stök är inte ett problem för Trädgården.

Var vaktstyrkan överdriven förut?

– Nej, absolut inte. Vi behöver 16 personer som kompletterar varandra. Vi vill ha mångsidighet och en mer avslappnad relation till besökarna.

Och personalen ska föregå med gott exempel för att skapa ”bra bemötanden”, säger Jakob Grandin och spånar i vad det kan handla om:

– Vad skulle hända om man i stället för en ordningsvakt möttes av en person som bara kramar alla som kommer in?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria