Fördjupning


Frida Bank
  • Klippern 4 är ett pilotprojekt som ska utvärderas efter två, fem och tio år. Inflyttning är planerad till 2017. I bostaden ska det finnas cykelservice, cykeltvätt och en större lastcykel att låna.
Fria.Nu

Här är bostadshuset utan parkeringsplatser

I Västra hamnen i Malmö pågår bygget av Sveriges första bostadshus och hotell som är helt anpassat för cykelburna familjer.

Klippern 4 byggs på Lilla Varvsgatan, i närheten av Turning Torso i Malmö. När fastigheten är klar kommer det att finnas 55 hyresrätter och 31 hotellrum – men ingen boendeparkering.

– Bilen tar mycket plats i staden och även vid husen. Det brukar bli mycket markyta som går åt till parkering vid ett nybygge. Det är jättespännande att testa om det går att bygga på ett annat sätt, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Malmö.

Flexibla p-tal har använts i Malmö sedan en tid tillbaka. Men detta är första gången som stadsplanerarna tillåter att det byggs ett hus med parkeringstal noll.

– Vi vill bygga staden tätare och växa inåt. Då måste vi testa andra lösningar. Detta blir ett hus som är designat för familjer som väljer att ha cykel istället för bil, säger Sofia Hedén.

I bostaden ska det finnas cykelservice, cykeltvätt och en större lastcykel att låna. Varje lägenhet får också en leveransbox med kylfunktion som gör det lättare att beställa varor och mat över internet och få det hemlevererat. Lilla Varvsgatan ligger centralt, nära kollektivtrafik, bilpooler och butiker.

Pengarna som sparas in på att det inte byggs någon boendeparkering ska investeras i olika mobilitetsåtgärder och i projekt som främjar ett bilfritt boende. Det har Malmö stad och byggherren kommit överens om.

Klippern 4 är ett pilotprojekt som ska utvärderas efter två, fem och tio år. Inflyttning är planerad till 2017.

– Jag tror att vi kommer få se fler liknande bostäder i framtiden, så länge det finns en efterfrågan. Det är betydligt billigare att bygga bostäder på detta sättet, säger Sofia Hedén.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vårdförbundet: ”Värsta sommaren hittills”

Det är svårare än någonsin att hitta vikarier till vården. Nu varnar facket att både patientsäkerheten och arbetsmiljön är i fara.

– Det är ett väldigt ansträngt läge i hela landet, säger Cecilia Sandahl på Vårdförbundet.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria