• Vänster till höger övre raden: Emilia, Mikaela, Jessica, Landryn, Annika (ledare), Sandra. Nedre raden: Medina, Serena, Franca (ledare), Patricia, Nikita (ledare), Julia (volontär), Kine, Coco (ledare).
  • Sandra Orostica och Franca Villena skriver brev till sig själva.
  • Fr. v. övre raden: Coco (ledare), ..., Sandra, Annika (ledare), Jessica, Mikaela, Emilia Nedre raden: Kine, Julia, Patricia, Nikita (ledare), Landryn, Franca (ledare), Medina, Serena
  • Vuxna Nikita Zeiloth med tonårs-Nikita.
  • Vuxna Nikita Zeiloth med tonårs-Nikita.
Stockholms Fria

Förenade Stockholmssystrar stärker varandra

Tretton tjejer och tre ledare samlades till sommarläger i dagarna tre på Kärsön för att stärka självkänslan och mötas över gränserna. Början på vänskap över stadsdelarna och att våga sig ut från sin förort, hoppas initiativtagarna.

Det första som slår en med Nikita Zeiloth är hennes självsäkerhet. Men det är inte vad bilden av henne som tonåring förmedlar. Den är uppsatt på ett lakan bakom henne och där har hon benen i kors, allvarligt uttryck och ledsna ögon.

Tjejerna som satt sig för att lyssna till Nikitas inspirationsföreläsning på kursgården på Kärsön, där de tillbringar tre av sommarlovets dagar för att delta i ett ”feelgood-läger”, verkar inte se detsamma. Bestämd, rebell, högljudd, social, rikemansbarn, är några svar på frågan om ”vem Nikita var som tonåring”.

Nikita slår snabbt hål på bilden. Hon berättar hur osäker hon var inuti, hur hon misshandlade sig själv varje dag med hur ful, äcklig och värdelös hon var. I tio år led hon av ätstörningar och dålig självbild. Det gick så långt att hon höll på att dö.

– Jag var min värsta mobbare, säger hon.

Men det går att förändra, är budskapet. Det går att vända mobbarrösten inom sig till motsatsen. Det är ju Nikita ett levande bevis på. De grå och svarta post it-lapparna med negativa ord ska bytas ut mot färgglada dito med bra saker. Tjejerna ska skriva tre positiva saker om sig själva på lapparna. Svårt, tycker de.

– Man vill ha det bekräftat av andra innan man tror på det själv, säger en av tjejerna och de andra håller med.

Coco Rosenfeld är också ledare på lägret och berättar att tanken med dagarna är att stärka varandra och lära känna sig själva.

– Många unga tjejer har låg självkänsla. Tonåren är en känslig period för alla, men tjejer har extra mycket press på sig när det kommer till hur man ska se ut och vara.

Endast tjejer får delta och vara ledare. Detta för att skapa en trygg miljö, förklarar Coco.

– En del känner sig obekväma med att ta plats när killar är med. Sedan är det många tjejer i Skärholmen som vi inte når ut till med våra aktiviteter, eftersom de inte får vistas i samma lokaler som killar och män. Därför har vi valt att ha det här lägret och hela United Sisters verksamhet med och av enbart tjejer och kvinnor.

Samar Abbas, 18 och Hoda Hussein, 17 från Skärholmen tycker att det är bra.

– Killar dömer en väldigt snabbt och så blir det alltid de som får säga sin åsikt när man är i en blandad grupp, säger Hoda.

– Det blir så eftersom de alltid säger vad de tycker först. När det till slut blir tjejernas tur så finns det inget kvar att säga.

– Ja, och när det bara är tjejer kan man vara sig själv mer och jag behöver inte ha slöjan på mig hela tiden, säger Samar.

13-åriga Sandra Orostica håller med. Utan killar behöver man inte förställa sig.

– Förut var det en som sa att ”jag har inte rakat mig” och det är okej liksom, vi är tjejer som delar samma problem. Man känner sig trygg och kan vara som man vill. När det är killar med dämpas tjejerna.

Sandra, från Bredäng, tycker också att det har varit bra att komma bort hemifrån och lära känna nya människor.

Sommarlägret är ett av de största initiativ som United sisters har tagit för att tjejer från olika delar av stan ska mötas. Många i tjejgrupperna på Fryshuset i Hammarby sjöstad kommer från gröna linjen och på Fryshuset i Skärholmen kommer de flesta från röda. Att mötas över gränserna är viktigt. Många identifierar sig med den tunnelbanelinje de bor på och kan se snett på dem från andra linjer, menar Coco.

– I många områden är det så att det är ens förort mot resten av världen. Det finns en stark gemenskap och sammanhållning och de är trygga och kaxiga i sin förort, men livrädda utanför den, säger Coco, som sedan ett år jobbar på Fryshuset i Skärholmen där United Sisters startar till hösten. Och det behövs, för situationen är särskilt komplicerad för unga tjejer i socioekonomiskt utsatta områden, säger Coco.

– Det finns ofta två extremer: antingen får barnen komma och gå som de vill eller så är de väldigt hårt hållna. För mycket frihet klarar de inte av och då hittar de ofta på dumheter, medan det senare – som oftare drabbar tjejer – leder till låg självkänsla. När man inte får ta egna beslut om vad man ska plugga eller vem man ska gifta sig med är det klart att det blir så.

Efter Nikitas föreläsning blir det diskussion och självkänsleövningar. Coco berättar om skillnaden mellan självförtroende och självbild och hur viktigt det är att stötta varandra:

– Det är dags att bygga systerskap, att boosta och backa upp varandra!

Det är bara första dagen på lägret men syftet har redan uppnåtts, tycker Nikita:

– Många träffas för första gången, men det känns som om de har varit kompisar för alltid.

Hoda har fler förslag på hur tjejer från olika stadsdelar ska mötas:

– Vi anordnade en flashmob och gick runt på stan och rekryterade folk. Många var från olika ställen. Man måste ha något gemensamt att mötas i.

Fakta: 

United sisters

• United Sisters är en del av Fryshuset och arbetar med gruppverksamhet och individuell coachning för tjejer i åldrarna 12–20 år.

• Vill arbeta normutmanande så att alla får växa enligt sin personliga potential. Genom olika aktiviteter lär sig tjejerna om sig själva och får utveckla sin självkänsla, ”varje tjej skall kunna vara den hon själv vill vara och göra just det hon vill göra”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

© 2024 Stockholms Fria