Anlagda bränder mot asylboenden ökar | Stockholms Fria
  • Fram till maj i år skedde 39 brandincidenter på asylboenden, bland annat eldhärjades ett planerat boende för asylsökande i Kortedala.
Fria Tidningen

Anlagda bränder mot asylboenden ökar

Natten mot onsdag brann det återigen på ett asylboende i Sverige. De senaste åren har antalet anlagda bränder mot boenden ökat.

Det var natten mot onsdagen som räddningstjänsten larmades till en villa som används som asylboende i Åstorp, i Skåne. Branden startade på utsidan av huset och ska sedan ha spridit sig upp till taket, rapporterar Helsingsborgs dagblad. Inga personer kom till skada men en anmälan om mordbrand upprättades. Dock valde polisen att inte inleda en förundersökning eftersom de bedömde att brandorsaken inte går att utreda.

De senaste åren har antalet bränder på asylboenden ökat kraftigt. Förra året larmades räddningstjänsten ut till 78 brandincidenter vilket är nästan en tredubbling jämfört med 2014 och under januari till maj i år inträffade 39 brandincidenter. De flesta larmen rör olyckshändelser, visar en sammanställning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort.

Men även om de flesta bränder klassas som olyckor har det skett en ökning även när det gäller antalet anlagda bränder på asylboenden de senaste åren, visar MSB:s siffror.

Mellan åren 2012 och 2014 anlades 19 bränder vid asylboenden jämfört med 27 under hela 2015. Av de anlagda bränderna förra året skedde 11 stycken inifrån byggnaden – i vissa fall har det varit boende själva som anlagt branden men i andra fall går det inte att utesluta att andra tagit sig in i byggnaden – och 16 utifrån byggnaden.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria