14-åringar syr kläder åt H&M | Stockholms Fria
  • En H&M-leverantör i Burma.
Fria Tidningen

14-åringar syr kläder åt H&M

Svenska klädkedjan H&M anlitar fabriker i Burma där tonåringar arbetar upp till 14 timmar om dagen, avslöjar en ny reportagebok. H&M försvarar sig med att 14-åringar inte är barnarbetare enligt landets lagar.

Det är i den nya reportageboken Modeslavar som journalisterna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand har granskat svenska klädföretags tillverkning i Asien. Ett av företagen som granskas i boken är Hennes & Mauritz, H&M. Sedan två år tillbaka anlitar klädkedjan fabriker i Burma som använder sig av tonåringar som arbetar upp till 14 timmar om dagen. En av dem man får möta i boken är flickan Zu Zu, som började jobba i en av fabrikerna som 14-åring. Enligt bokens författarna bryter sömmerskornas arbetsdagar mot burmesisk lag.

– Vår granskning visar att lagbrott likt detta fortfarande sker i stor utsträckning runt om i dagens klädtillverkning, som en konsekvens av jakten på lägre tillverkningskostnader, säger Moa Kärnstrand i ett press-meddelande.

Men H&M försvarar sig med att 14-åringar inte räknas som barnarbetare enligt landets lagstiftning.

– Godkänd lägsta åldersgräns för arbete i Myanmar är 14 år, både enligt ILO-konventionen och nationell lagstiftning. Att 14–18-åringar arbetar handlar därför inte om barnarbete utifrån ett internationellt arbetsrättsligt perspektiv enligt ILO, säger Katarina Gustafsson, presskontakt hos H&M till Expressen.

H&M har ett flertal gånger varit i blåsväder på grund av kopplingar till barnarbete. Så sent som i februari i år kom en rapport från människorättsorganisationen Business and human rights resource center, BHRRC, som visade att klädkedjan anlitat turkiska fabriker där syriska flyktingbarn har jobbat. För ett år sedan visade en rapport från Human rights watch (HRW), hur H&M använt sig av leverantörer och underleverantörer i Kambodja som begår flera arbetsrättsbrott och bland annat anlitar barnarbetare. HRW konstaterade dessutom i rapporten att missförhållanden på H&M:s fabriker uppmärksammats redan år 2011 och kritiserar att H&M inte gjort tillräckligt för att komma tillrätta med problemen. Bland annat genom att använda sig av oberoende inspektörer och implementera en visselblåsarpolicy.

Förutom H&M granskas i boken också svenska skobutikers koppling till framställningen av läder på en av världens giftigaste platser i Bangladesh, Blåkläders tvångsförflyttning av bönder, Gina Tricots hantering av farliga fabriksmiljöer i Bangladesh och massvimningar på en Puma-fabrik i Kambodja.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria