• De som deltar i utmaningen får varje dag ta del av recept, olika tips och annan information kring den veganska livsstilen genom ett nyhetsbrev.
  • Daniel Rolke.
Fria Tidningen

De blir veganer för en månad

Runt 1 400 personer har antagit en utmaning om att leva som veganer under en månads tid. Intresset för djurrätt och veganskt ökar, säger Daniel Rolke från Djurrättsalliansen.

I tisdags, på den internationella vegandagen, startade den årliga veganutmaningen. Utmaningen går ut på att de som anmäler intresse ska testa att leva som veganer i en månads tid, och alltså inte använda några livsmedel eller andra produkter som kommer från djur.

Runt 1 400 personer har anmält intresse att delta i utmaningen, vilket är en stor ökning jämfört med tidigare år.

– Förra året var det max 1 000 deltagare och nu är vi uppe i nästan 1 400, så det känns som att det är ett större intresse än tidigare år, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen som är initiativtagare till Den stora veganutmaningen, som anordnas varje år.

Att intresset ökar tror han beror på flera saker:

– Många tar djurens rättigheter på större allvar och många inser att det inte är hållbart att fortsätta äta kött och animaliska produkter i samma omfattning som i dag, samtidigt som det också finns hälsoargument. Det i kombination med att det är betydligt lättare att hitta veganska livsmedel i butikerna än tidigare, säger han.

De som deltar i utmaningen får varje dag ta del av recept, olika tips och annan information kring den veganska livsstilen genom ett nyhetsbrev. De får också hjälp från olika expertcoacher, bland annat läkare, dietister och tränare.

– Ungefär hälften av deltagarna är sedan tidigare vegetarianer och hälften är allätare. Det är en salig blandning av människor och den enda gemensamma nämnaren är att de vill försöka leva ett veganskt liv, säger Daniel Rollke.

En av de som har antagit utmaningen är 31-åriga förskolepedagogen Pi Stenberg från Surahammar:

– Jag vill få inspiration till goda och enkla recept. Jag vill kliva över den ovetande tröskeln. Jag vill ge mina barn ett medvetet tänkande och en ny sund matvana som för dem blir vardag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria