• Demonstration utanför turkiska ambassaden i Stockholm i protest mot att partiledarna för det prokurdiska HDP gripits i Turkiet.
Fria Tidningen

”Sverige måste stoppa samarbetet med Turkiet”

Margot Wallström bör stoppa allt samarbete med Turkiet och också verka för det i EU. Det menar flera svenska prokurdiska organisationer och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Förra veckans gripande av det prokurdiska partiet HDP:s partiledare och nio andra parlamentariker i Turkiet är en attack mot den sista levande delen av den turkiska demokratin. Det säger företrädare för organisationerna NCDK Sverige, Rojavakommittéerna och Bakurkommittéerna i ett gemensamt uttalande. De kräver att Sverige tar tydligt avstånd och fördömer gripandena:

”HDP är med sina 6 miljoner röster i förra valet det tredje största partiet i Turkiet. De som fängslades är folkvalda politiker som representerar hundratusentals människor runt om i Turkiet”, skriver de.

Också Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver att utrikesminister Margot Wallström (S) och den svenska regeringen markerar tydligt mot gripandena. V vill också att Sverige ska verka för att EU lägger förhandlingarna om turkiskt EU-medlemskap på is och avbryterförhandlingarna om visafrihet.

– Efter nattens nya övertramp från Turkiets sida utgår jag också från att EU:s ledare äntligen vaknar upp och inser att det är stötande och ovärdigt att betala Erdogans regim som gränspolis, för att hindra flyktingar från Syrien och Irak att söka skydd i Europa, säger han i ett uttalande.

Förra veckan kallade Margot Wallström upp den turkiska ambassadören. I ett uttalande skriver hon också att gripandena är ”extremt oroande” och att hon väntar sig att de folkvalda företrädarna släpps:

”Det är viktigt att EU:s medlemsstater reagerar samlat för att mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet upprätthålls”.

Men den svensk-turkiska journalisten Murat Kuseyri tycker inte att det räcker. Den svenska regeringen måste reagera kraftfullt för att det ska få effekt.

– Att kalla upp ambassadören räcker inte, man måste ta till praktiska åtgärder och stoppa samarbetet med Turkiet och upphäva EU:s avtal med Turkiet. Om alla länder gör sådana åtgärder kan det påverka den turkiska regeringen, annars kan de bara strunta i det.

Han säger också att man kan göra mycket som privatperson och till exempel bojkotta varor från Turkiet. I lördags hölls en demonstration utanför UD och i tisdag utanför riksdagen i protest mot gripandena och med krav på att Sverige måste agera. Hela veckan planeras liknande demonstrationer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria