• Just nu går Satyagraha på Folkoperan.
  • Elenor Wolgers.
Stockholms Fria

Hallå där...

Varför har ni startat en klubb för unga?

– Unga har en lite tunnare plånbok än den äldre befolkningen, och vi vill sprida opera till så många som möjligt. Vi har ett uppdrag att vara folkets operahus. Man ska få upptäcka hur fantastiskt det är med opera. Om man går med i Klubb 26 kan man gå utan kostnad om man tar med en kompis och köpa sista
minuten-biljetter för 50 kronor.

Vad innebär klubben mer än sänkt pris?

– Man kan få vara provpublik eller förhandspublik till exempel. Det blir allt eftersom vi kommer på saker, nu startar vi med det vi vet att vi kan erbjuda, men det kommer att utvecklas, det kan bli en massa olika saker för unga vuxna.

Hur ser intresset för opera ut bland unga?

– Andelen studenter och unga som besöker operan ligger på 7–8 procent i våra undersökningar. Vi ska försöka öka det upp till 10 procent. 30 stycken ramlade in i klubben redan första dagen den startades.

Hur har intresset för opera bland unga förändrats?

– Det vi kan se är att det är svårare att få skolklasser att gå på opera, det kräver engagerade lärare. Det gör att många kanske inte kommer i kontakt med opera som barn. I medier är det inte så att man hör opera när man sätter på kanaler, ofta är det pop och rock och house. Det är ett bekymmer, så det här är ett sätt att sänka tröskeln.

Vad kan opera ge unga som de inte kan få av annan musik?

– Opera är så fantastiskt för att man får både det sceniska och rösterna, där man bara inte fattar hur de kan sjunga som de gör, man tror att det är förstärkt med högtalare vilket det inte är. De är så otroligt kraftfulla och det är häftigt att vara med om.

Fakta: 

Fakta

Klubb26 är en klubb för unga till och med 26 år och studenter. Folkoperan erbjuder halva priset alla dagar och sista-minuten-pris för 50 kr. Medlemmarna får även andra erbjudanden som till exempel backstagevisningar, förhandsvisningar, fritt program, gratis dricka och fribiljett vid värvning av ny medlem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria