Epidot tar säsongens sista havsdopp | Stockholms Fria
  • Trion Epidot består av Adam Lindblom, Erik Ivarsson och Johan Horner. Sommarens sista suck är deras debutalbum. Relasespelning på Café Hängmattan i kväll.
Fria Tidningen

Epidot tar säsongens sista havsdopp

Debuterande Epidot gör bluesinspirerad jazzpop som inspirerar, skriver GFT:s kritiker.

Med en titel som signalerar slutet för sommaren fyller debuterande Göteborgstrion Epidot sitt album med ett lätt vemod. Just brytningstiden mellan sommar och höst är en speciell tid. Det sista doppet i havet uppskattas då man vet att det kommer dröja länge till nästa gång. Färgerna i naturen börjar skifta i gult. Känslan av att varje dag som solen värmer kan vara den sista på ett långt tag gör att man njuter lite extra.

Denna lätt vemodiga känsla fångar Erik Ivarsson, gitarr, Adam Lindblom, kontrabas, och Johan Horner, trummor, på ett föredömligt vis. De åtta egenkomponerade instrumentallåtarna på Sommaren sista suck är filmiska stycken där Erik Ivarssons luftiga och lätt bluesinspirerat gitarrspel får stort utrymme. Horners basspel och Lindbloms trumspel är återhållet, men böljande och följsamt och de skapar hela tiden en viktig balans till Ivarssons flyktiga gitarrtoner.

Just känslan av rymd är typisk för Epidots musik. En gitarrist som skapat skola för den här typen av eterisk blues är ju Peter Green, och han hyllas på låten Song for Peter Green. Epidot blinkar även lätt åt Albatross med sin egna högtflygande Segla likt en kungsörn.

Trots att detta är ett debutalbum finns mycket rutin i bandet. Ivarsson har samarbetat med mängder av artister, som Mats Götherskjöld, Niina Palm och Christoffer Johansson och är även med i bandet Parallel Activity. Johan Horner har spelat med David Urwitz, Alliansen, Baby Grand och Daniel Lemma, för att nämna några medan Adam Lindblom varit en del av Franska Trion och Monkey Wrench.

Sommarens sista suck avslutas med Cirkeln sluts. Året är snart till ända och månader av Göteborgs ruskväder står framför oss; en tid av mörker som gör att vi njuter desto mer av sommaren när den väl återvänder.

Tobias Magnusson

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria