Inget brott att skrika åt rasister | Stockholms Fria
  • En motdemonstration mot Pegida på Stortorget i Lund förra året. Personerna på bilden har inget med det aktuella åtalet att göra.
Fria Tidningen

Inget brott att skrika åt rasister

Den antirasist som stått åtalad för att ha skrikit under en demonstration mot den den islamfientliga gruppen Pegida har friats i domstol. ”En seger för alla antifascister”, kommenterar David Gaharia från det antirasistiska nätverket No Pegida Sverige.

Det var i juni förra året som ett tusental antirasister samlades på Stortorget i Malmö för att protestera mot den islamfientliga organisationen Pegida. En av dem var Maria som precis som många av de andra buade, skrek och räckte långfingret åt Pegida.

– Då kom det fram en polis och sa ”skrik inte så högt”. Jag sa ”alla skriker här, vad är problemet med mig?”, berättade hon för Skånes Fria Tidning i juli förra året.

Det slutade med att hon greps av polisen, fick följa med till stationen. Hon släpptes senare och fick reda på att hon var misstänkt för brottet störande av allmän sammankomst.

I början på december hölls rättegången mot Maria i Malmö tingsrätt och i förra veckan slog domstolen fast att hon frias. Enligt tingsrätten ryms inte demonstrationer under begreppet ”allmän sammankomst” och därmed har hon inte gjort sig skyldig till brott.

– Domen är en seger för alla antifascister. Den visar att det alltid är rätt att visa motstånd när rasister försöker sprida sitt hat på våra gator. Antifascism är inget brott, det är en skyldighet, kommenterar David Gaharia från det antirasistiska nätverket No Pegida Sverige, som stod bakom motdemonstrationen i Malmö.

Maria heter egentligen någonting annat.

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2021 Stockholms Fria