• Utrikesminister Margot Wallström (S) och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i samtal i FN:s högkvarter i New York.
Fria Tidningen

”Klokt av Sverige att fokusera på några frågor”

Sverige har nu en plats i världens mest inflytelserika förhandlingsrum när det gäller fred och säkerhet. Frågan är vad vi kan åstadkomma

Det är första gången på 20 år som Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd. I januari är det också Sverige som är ordförandeland vilket innebär att man leder arbetet i rådet och sammankallar till möten. I förra veckan ledde den svenska utrikesministern Margot Wallström (S) en öppen debatt på ministernivå om säkerhetsrådets konfliktförebyggande arbete. Att jobba konfliktförebyggande lyfts fram som en prioriterad fråga för Sverige i säkerhetsrådet.

Det är positivt, tycker Disa Kammars Larsson. Hon arbetar på den svenska organisationen Kvinna till kvinna, som samarbetar med organisationer världen över som arbetar för kvinnors rättigheter och för fred.

– Det är positivt att man annonserat att man vill arbeta konfliktförebyggande och för att få in kvinnor i fredsprocessen. Jag tror det är klokt att fokusera på några få frågor eftersom det kan ge större genomslag, säger hon.

Samtidigt tycker hon att man måste ha realistiska förväntningar. Sverige är ett litet land med begränsat inflytande. Att begränsa vetoanvändningen, som är ett annat av Sveriges prioriterade mål, är inte sannolikt, menar hon.

– Som maktförhållandena ser ut i dag finns det inget som tyder på att man kommer lyckas med det. Vi kommer också in i säkerhetsrådet i ett läge då det råder väldigt dålig stämning och säkerhetsrådet är fortfarande helt oförmöget att agera när det gäller den mest akuta humanitära katastrofen, i Syrien.

Stämningen lär inte bli bättre när Donald Trump tillträder som USA:s nye president, den 20 januari. Han har vetorätt i FN:s säkerhetsråd – och kan därmed stoppa alla förslag om han vill. Efter att säkerhetsrådet i december antog en resolution om att stoppa israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark har Trump enligt vissa förklarat krig mot FN genom att hota med att dra in finansiering. Han har kallat det ”en klubb för människor som vill samlas, prata och ha roligt”.

– Han är ett osäkert kort och det är svårt att förutse hur han kommer agera och det återstår att se. Men det är oroväckande att han inte hittills har visat någon tilltro till den internationella arena som finns för samarbete kring freds- och säkerhetsfrågor, säger Disa Kammars Larsson.

Men trots att läget ser ut som det gör har Sverige ändå möjlighet att göra skillnad. I dag finns ingen systematik i att lyfta in kvinnors perspektiv i säkerhetsrådet.

– Vår förhoppning är att man ska ta tillvara chansen och bjuda in kvinnor och kvinnorättsaktivister när rådet ska diskutera säkerhetssituationen i olika länder. Det räcker inte med att, som nu, diskutera jämställdhet en gång om året. Varje gång man diskuterar en insats, i Kongo, Somalia, Mali eller var det än är, bör man bjuda in representanter för kvinno- och fredsorganisationer och kvinnorättsaktivister.

Fakta: 

Sverige i säkerhetsrådet

Sverige har vid tre tidigare tillfälle varit invald i säkerhetsrådet: 1957–1958, 1975–1976 och 1997–1998.

Sveriges prioriteringar 
Utrikesminister Margot Wallström (S) har aviserat att man kommer fokusera på främst tre frågor under Sveriges ordförandeskap i säkerhetsrådet under januari 2017:

  1. Grunda en bra relation mellan säkerhetsrådet och FN:s nye generalsekreterare António Guterres.
  2. Lyfta FN:s konfliktförebyggande arbete, inkludera kvinnor i fredsprocesser och se samband mellan fred, säkerhet och utveckling.
  3. Förbättra säkerhetsrådets sätt att arbeta till att bli mer handlingskraftigt, transparent, och legitimt genom att bland annat begränsa vetoanvändningen.

Säkerhetsrådets beslut är bindande 
Säkerhetsrådet är ett av FN:s sex huvudorgan. Rådet har i uppdrag att upprätthålla internationell fred och säkerhet och är det enda FN-organ vars beslut är juridiskt bindande för FN:s medlemsstater. Till skillnad från generalförsamlingen håller inte säkerhetsrådet regelbundna möten utan medemmarna kan när som helst på dygnet kallas till möte och varje medlemsland har ständigt en representant på plats i New York.

Permanenta medlemmar 
FN:s säkerhetsråd består av fem permanenta medlemmar: Kina, USA, Frankrike, Storbritannien och Ryssland som har vetorätt, vilket innebär att varje land var för sig kan stoppa beslut i rådet.

Icke-permanenta medlemmar 
Utöver det ingår det tio icke-permanenta stater i rådet som väljs av generalförsamlingen vartannat år (så att fem stater ersätts varje år). De stater som är invalda i rådet 2017–2018 är: Sverige, Bolivia, Etiopien, Italien, Kazakstan, Egypten, Japan, Senegal, Ukraina och Uruguay.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2024 Stockholms Fria