• På lördag är det årsmöte i Stockholmsdistriktet. Nystartsstyrelsen med Jakob Eriksson, David Lång och Jenny Ribsskog i ledningen hoppas få fortsatt förtroende.
Stockholms Fria

Uteslutna SD:are polisanmäler partiet

Internstriden i Sverigedemokraterna fortsätter. En anonym blogg som försvann lika fort som den kom publicerade nyligen en rad graverande uppgifter för den nya styrelsen.

Konflikten i Sverigedemokraterna Stockholms stad mellan den nuvarande partistyrelsen – kallad Nystart – och den gamla styrelsen har tagit en ny vändning inför distriktets årsmöte den 11 mars. (Läs hela bakgrunden i SFT 8/2017).

Sverigedemokraterna Stockholms stad uteslöt den 28 januari före detta distriktsordföranden Jimmy Hesselbäck, kommunfullmäktigeledamöten Maggi Haglund och tidigare styrelsemedlemmen Bruno Nordmark. En fjärde medlem som utreddes av Sverigedemokraternas medlemsutskott fick stanna kvar i partiet.

De uteslutna anklagades för att ha missbrukat partiets bidrag. Maggi Haglund utreddes även för att ha spridit hot anonymt på Flashback mot Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige. De uteslutna nekade till anklagelserna.

– Det här är en intern angelägenhet och för deras egen skull kan vi inte gå ut med skälen till uteslutningen, säger David Lång, ordförande i Sverigedemokraterna Stockholm och den som lanserade Nystart.

Nu svarar de tre uteslutna med en rad anmälningar mot distriktsstyrelsen i Stockholms stad. Anmälningar har lämnats till Datainspektionen för felaktig hantering av medlemsregister och till Ekobrottsmyndigheten för oegentligheter med lönerna.

De uteslutna från den gamla styrelsen har också polisanmält styrelsen i SD Stockholms stad för olaga dataintrång. De uppger att någon placerat en så kallad keylogger i deras datorer på kansliet, vilket gett tillgång till deras lösenord och lett till att intern mejltrafik kommit i den nya styrelsens händer.

David Lång känner inte till polisanmälningarna mot honom och hans styrelse. Han säger att det ännu inte finns några anmälningar mot de uteslutna från Nystartsstyrelsens sida.

– Vi avvaktar årsmötets utgång innan vi bestämmer om vi ska gå vidare mot dem rättsligt, säger David Lång.

Grälet inom partiet har förts via okonventionella kanaler som Flashback och genom Facebookstatusar. Alla anklagelser från de uteslutna samlades på en blogg som lades upp endast under helgen den 4–5 mars. Bloggen togs sedan ner lika hastigt som den kom upp.

På den anonyma bloggen samlades kopior på anmälningarna, andra styrkande dokument samt vittnesmål kring hur den nya partistyrelsen ska ha behandlat dem. På sin Facebooksida beskyller Maggi Haglund styrelsen för att ha hackat och tagit ner bloggen. Beskyllningarna mot den nya partistyrelsen släpptes alltså helgen innan Stockholmsdistriktets årsmöte, som äger rum den 11 mars.

De anonyma personerna bakom anklagelsebloggen välkomnar det nya nationella partiet Alternativ för Sverige, som har registrerats för att ställa upp vid nästa kommunalval i Stockholm.

”Det är visst stora saker i görningen hos vårt gamla ungdomsförbund. Det ryktas från olika håll att de är på väg att starta upp ett eget parti. Det vill SD för allt i världen inte veta av och det är en del medlemmar som spelat i två olika ligor så en del lär sparkas ur partiet allt vad tiden lider. En del medlemmar lär nog även av fri vilja gå över till detta nya parti när de har startat upp sin verksamhet. Själv anser vi att alla krafter som på ett positivt sätt kan hjälpa till att få ordning på det här landet, är välkomna!”

Enligt bloggen försöker också Sverigedemokraternas partiledning ta reda på vilka partimedlemmar som deltog på Alternativ för Sveriges lanseringsmöte i februari.

SD Stockholm har under David Långs ledning organiserat upp en lokalavdelningsstruktur med kretsar. Nu har konflikten om organisationen flyttat in i kretsarna och den gamla partistyrelsen har lyckats hålla sig kvar på ett hörn i partiet. De innehar nämligen fortfarande makten i lokalavdelningskretsen på Norrmalm-Östermalm-Gamla stan, efter att Nystartsstyrelsen misslyckades få sina kandidater valda. Kretsen har därför utestängts från att få tillgång till och använda Stockholms stads kanslilokaler på Katarinavägen.

– Kretsarna måste formellt godkännas av partistyrelsen i Sverigedemokraterna på riksnivå. Östermalmsavdelningen är därför inte formellt en krets ännu och därigenom har de inte tillgång till kansliet. Det är inte säkert att de godkänns av partistyrelsen, säger David Lång.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

© 2024 Stockholms Fria