Stockholms Fria

”Lögnen blir nästan sann när den exponeras”

Macarena Dusant reflekterar kring fiktiva löpsedlar på Skeppsholmen.

På väg förbi Moderna museet passerar jag och en vän Kungliga konsthögskolans brandhärjade byggnad. Delar av vägen är avstängd och tillfälliga plywoodskivor har satts upp för att skilja förbipasserande från byggnaden. Affischer har satts upp på träväggen, noterar vi och känner omedelbart igen bilderna av löpsedlar från Aftonbladet och Expressen, prydligt hängda på rad:

”VICTORIAS DANIEL ÅT UPP MATEN FRÅN DROTTNING SILVIAS FEST”

”VANLIG MAMMA BERÄTTAR ’JAG TROR INTE JAG ORKAR MER’”

”HÄR SLÅR E-TYPE SÖNDER MÖGEL-HUS”

”MODERAT 7-ÅRING STOPPADE SKATTEPENGAR I SANDLÅDA”

”SADDAMS HEMLIGA TELEFONNUMMER 042-490 30 00”

Vi känner igen budskapen från duon GuiltyGuilty som sedan slutet av 90-talet har samlat in verkliga löpsedlar och utifrån dessa satt ihop nya budskap och klistrat upp i staden. De brukar inte sitta uppe länge, ofta rivs de ner av upprörda förbipasserande.

Bilderna på Skeppsholmen är utskriva på fotopapper och har märken på kanterna, vilket kan tyda på att de har varit utställda eller hängt någon annanstans. Flera förbipasserande stannar till, läser och skrattar. Det direkta tilltalet tillsammans med det absurda innehållet väcker uppmärksamhet, som löpsedlar ofta gör.

Resultatet är bilder som vrider på kvällstidningarnas tilltal och leker med det fiktiva och semifiktiva. Genom att appropriera en faktisk form sätter montagen kvällstidningarnas sanningshalt på spel. ”EXPRESSEN LJUGER OCH AFTONBLADET FANTISERAR”, lyder en löpsedel. GuiltyGuilty spelar vidare på kvällstidningarnas förvridna sätt att locka köpare. Lögnen blir nästan sann när den exponeras. Så pass att Expressen polisanmälde de falska löpsedlarna när de dök upp i staden – de ansågs grovt kränkande för kända personer.

GuiltyGuilty brukar sällan upprepa sina projekt och dessa foton av löpsedlarna är inte nya. Vissa känns igen från böckerna som gavs ut av Kartago förlag 2002 och 2006. Men oavsett vem som ligger bakom rör det sig om en prydlig hängning. Bilderna har även hängt vid Slussen och här, mellan Moderna museet och Kungliga konsthögskolan, kan de ses som en bättre utställning än vad som erbjuds i området. Gratis för allmänheten och mycket mer tillgängligt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria