• Från den tyska pjäsen Men en fjäril har jag inte sett här, regisserad av Julia Beil Amarilla.
Stockholms Fria

Rösta fram en favorit bland kvinnlig tysk dramatik

Tysk scenkonst av kvinnliga dramatiker lyser med sin frånvaro på svenska scener. Men det blir det ändring på när TeaterTillsammans bjuder in till feministisk tysk teaterkavalkad i Gubbängen. Den 6 april är det premiär för Dramatikerinnen.

– Jag hade länge reflekterat över mitt eget arbete som regissör och vad som ska bli min nästa utmaning. Sedan 2010 har jag iscensatt sju pjäser inom TeaterTillsammans med fokus på tysk dramatik och det slog mig plötsligt att endast en av dem har varit skriven av en kvinna. Fy fan, tänkte jag då, säger Julia Beil Amarilla, regissör och konstnärlig ledare på TeaterTillsammans.

Hon började gå igenom statistik över den tyskspråkiga dramatik som sattes upp i Sverige mellan 2007 och 2012. Siffrorna Julia Beil Amarilla hittade här var ännu värre än statistiken för hennes egna uppsättningar. År 2012 utgjorde kvinnliga dramatiker bara 4 procent av all tyskspråkig dramatik som sattes upp på svenska scener.

– Då var det klart för mig att jag och TeaterTillsammans ska främja kvinnlig tyskspråkig dramatik de kommande åren, säger Julia Beil Amarilla.

Finns det få kvinnliga dramatiker i Tyskland, eller vad beror det på att så få spelas här?

– Det finns många kvinnliga dramatiker i Tyskland. Ändå dominerar männen fortfarande. Vi behöver bryta våra invanda mönster så att kön inte spelar någon roll, säger Julia Beil Amarilla. Jag har också samtalat med några teaterförlag i Skandinavien som berättar att det är svårare att sälja in pjäser av kvinnor till teatrarna. Det är mycket lättare att sälja Fassbinder, Mayenburg och Schimmelpfennig. Varför spelas mest pjäser av manliga tyskspråkiga dramatiker? Finns det något sådant som kvinnlig och manlig dramatik? Det är frågor som vi undersöker i Dramatikerinnen.

Föreställningen Dramatikerinnen består av scener från olika verk av just kvinnliga tyska dramatiker där publiken har möjlighet att rösta fram sin favorit. Det vinnande verket ska TeaterTillsammans sedan sätta upp i sin helhet till hösten.

– Jag kunde inte bestämma mig för vilken jag ville sätta upp, förklarar Julia Beil Amarilla. Jag har satt upp pjäser förut. Jag behövde en ny form. Varför inte låta publiken välja en av de pjäserna som jag gillade?

Finns det någon förlaga till konceptet att låta publiken välja pjäs?

– Jag har inte hört talats om något liknande. Däremot pågick Melodifestivalen 2016 när jag jobbade fram konceptet.

Är det inte läskigt att lägga sitt öde så i publikens händer, det måste ju finnas något ni känner lite mer för än annat?

– Vi har valt fem pjäser som vi vill sätta upp oavsett vilken som röstas fram. Det är bara lite läskigt. Meningen med projektet är att involvera publiken. Vad är relevant för dem? Utmaningen är ovetskapen om vad vi kommer att sätta upp till hösten och om publiken överhuvudtaget är intresserad av att rösta fram den kommande uppsättningen. Kommer konceptet att fungera?

Vilken slags pjäser är scenerna i Dramatikerinnen hämtade från?

– De är fem dramatiker med fem pjäser som skiljer sig i både innehåll och form. Det blir scener om konst, konsumtion och kärlek. Det blir absurda, poetiska och realistiska scener. Det blir dans, film och sång. Det blir allt publiken önskar sig.

Vad vill ni själva få ut av det här, förutom hjälp att välja höstpjäs?

– Vi hoppas att flera av teatrarna kommer att spela kvinnliga dramatiker i allmänhet och kvinnliga tyskspråkiga dramatiker i synnerhet. Vid nästa mätning av antal författare/dramatiker av all dramatik i samtliga genrer i Sverige ska kvinnorna representera 50 procent.

Fakta: 

Dramatikerinnen gästspelar på Moment:teater i Gubbängen den 6–26 april.

Scenerna i föreställningen är skrivna av Sibylle Berg, Doris Dörrie, Marieluise Fleißer, Anja Hilling och Ingrid Lausund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Stockholms Fria