BB-ockupanter: ”Vi kommer inte ge oss” | Stockholms Fria
  • I tisdags protesterade en grupp BB-ockupanter från Sollefteå på Mynttorget i Stockholm samtidigt som sjukvårdsministern hade möte med landstingsföreträdare.
  • Carina Hellström från Sollefteå.
Fria Tidningen

BB-ockupanter: ”Vi kommer inte ge oss”

Landstinget i Västernorrland kommer inte använda tillskottet till förlossningsvården för att öppna BB i Sollefteå, som stängde ner i februari på grund av resursbrist. Men BB-ockpupanterna tänker inte ge sig i första taget.

Regeringens tillskott till förlossningsvården på 500 miljoner kronor skapade förhoppning hos de som ockuperar nedstängda BB i Sollefteå i protest mot nedstängningen i februari. I vissa fall kan födande behöva åka 20 mil till närmsta förlossningsavdelning och för några veckor sedan uppmärksammades hur en kvinna fick föda sitt barn i bilen på väg till förlossningskliniken i Örnsköldsvik. Men S-ledningen för landstinget i Västernorrland säger nej till att öppna BB igen, trots tillskottet på drygt 10–15 miljoner kronor – nästan exakt den summa som landstinget sparar in på att stänga BB.

– Om man får pengar en gång kan man inte öppna en verksamhet på sikt, säger landstingspolitikern Ewa Bäck (S) till DN.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt menar att han försökte driva igenom en permanent höjning av anslagen i förhandlingarna men misslyckades. Flera BB-ockupanter hade tagit sig till Stockholm i veckan för att pressa regeringen att se till att det nedlagda BB i Sollefteå öppnar igen. Protester skedde i samband med att sjukvårdsminister Gabriel Wickström (S) mötte flera landstingsföreträdare. Men han duckade för ockupanternas krav:

– Jag förstår att det finns en oro där, men det här är landstingets beslut och inte någonting som jag eller regeringen kan överpröva, sa han till TT.

Carina Hellström är en av de som engagerar sig i BB-ockupationen. Hon deltog också i protesterna på Mynttorget i Stockholm i veckan och är besviken över Wickströms besked.

­– Jag tycker att det är fegt och det kommer bli så att regeringen måste styra den här frågan. Det är regeringens plikt att se till att vården fungerar och de kommer inte kunna ducka hur länge som helst. Vi kommer inte att ge oss, säger hon.

Att det bara rör sig om ett tillfälligt bidrag tycket inte Carina Hellström är anledning att inte satsa på att öppna upp BB.

­– Det är ju vansinne att inte satsa på det. Det finns lokaler som är klara för att öppnas när som helt, det finns barnmorskor och läkare redo som inte behöver utbildas. Det är bara at öppna upp för att rädda situationen, så att alla kan få en trygg förlossning och slippas flygas till Finland för att föda barn.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria