Fri kultur är här för att stanna | Stockholms Fria
  • Kulturhuset Cyklopen fick nyligen permanent bygglov, efter ett års harvande i den demokratiska processen.
Stockholms Fria

Fri kultur är här för att stanna

Do it yourself! Rör i en chili sin carne eller ta tag i sopborsten – det räcker för att bidra till ett rikare kulturliv, skriver Jessica Hallbäck.

DIY, do it yourself. Ett ord vi hör allt oftare på senare tid. Det härrör från punken, brukar folk säga. Men DIY dog med kapitalismen säger jag, för att återuppstå i kapitalistisk anda. Butiker säljer dyra kit med grejer som du kan sätta ihop själv. Det är långt ifrån do it yourself-rörelsens själ. Men företag vill förknippas med äkthet och använda det i kommersiellt syfte.

Äkta DIY-mentalitet finns bara på ställen som kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Cyklopen byggdes – båda gångerna – i do it yourself-anda av folk som ville ha ett eget kulturhus där varken politiker eller pengar skulle bestämma. Det drivs av eldsjälar som städar, bygger och arrangerar alla möjliga evenemang. Allt utan vinstsyfte och med gemenskap och fri kultur som ledstjärnor.

Ett hus där deltagarna bestämmer förutsättningarna. Där det är nattklubb ena dagen, barnaktivitet eller svenskundervisning den andra. Där pengar inte styr över utbudet.

I min värld är det något som borde finnas överallt och älskas av alla. Men många fria kulturhus måste idag kämpa för sin rätt att finnas. Kapitalismen har inte bara tagit över DIY-andan utan också bidragit till att husen antingen blir för dyra för föreningarna att driva, alternativt är för attraktiva för kommunen att behålla.

I Jönköping bestämde sig kommunen plötsligt för att börja ta ut marknadsmässig hyra. En omöjlighet för ett hus som inte driver verksamhet i kommersiellt syfte. Kommunpolitiker tyckte dessutom att den socialistiska bokhandeln i huset var en grogrund för våldsam extremism.

Att kunna sticka ut och göra sådant som inte passar in i en kultur som styrs av tjänstemän eller företag är ett viktigt skäl till att vi behöver fria kulturhus. Många alternativa grupper eller människor som har svårt att få plats någon annanstans kan hitta den platsen i Jönköping, på Kapsylen eller Cyklopen i Högdalen. Kulturhuset i Jönköping vann till slut sin kamp. Och Cyklopen, som är den yngsta av de tre, har nu fått permanent bygglov.

Fri kultur är här för att stanna.

Med det sagt: låt inte kommersiella krafter styra dig och din kulturupplevelse. Varför inte vara med och skapa den själv istället för att betala för en begränsad del? Det betyder inte att du måste vara konstnär, musiker eller ha någon talang. Du behöver inte ens ha en idé för att vara delaktig i ett levande kultursamhälle. Rör om i en chili sin carne, ta tag i sopborsten eller svara på ett mejl. Det räcker för att du är med och bidrar till ett rikare kulturliv. En kultur som fler får ta del av och som inte styrs av kapitalistiska eller byråkratiska krafter.

Do it yourself handlar förstås inte om att köpa DIY-kit av företag med vinstsyfte. Däremot kan det vara DIY att sätta ihop ett eget kulturutbud i ett eget kulturhus, att tillsammans bestämma vad som är kultur.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria