Debatt


Iréne Matkowitzc, ”Tårtkvinnan”
  • Antifascistiska motdemonstranter i Falun 1 maj 2017. Demonstrationen samlade uppskattningsvis runt dubbelt så många deltagare som NMR.
  • Nazister vid den våldsamma NMR-attacken i Kärrtorp 2013.
  • Marscherande nazister. Nordiska motståndsrörelsen samlade omkring 600 personer i Falun på första maj.
  • Dalarna mot rasism mötte upp på Gamla posten-parkeringen i Falun.
Stockholms Fria

”Vi ger oss aldrig i kampen mot nazismen”

Varje dag vi tillåter nazismens blotta existens gör sig Sverige skyldigt till brott mot mänskligheten, skriver ”tårtkvinnan” Iréne Matkowitzc.

Äntligen på väg mot the cuckoo’s nest (nazinäste 5) i Falun. Nordiska motståndsrörelsen (NMR) påstår att de har samlat 600 nassar från bland annat Ungern och Polen till Falun 1 maj. Om det är sant – ingen aning. Men för allas bästa är det tryggast att åka och se hur motståndet ser ut.

Väl framme följer vi den väg som de ska gå dagen därpå. En del ritar hjärtan och gulligull på gatorna. Inte jag! Aldrig att jag ritar ett hjärta åt en nasse. Människor måste var och en på sitt sätt förtjäna respekt, precis som kärlek.

Varje dag som nationalstaten Sverige tillåter nazismens blotta existens inom sitt skatteupptagningsområde så kränks såväl grundlagen som naturrätterna, det vill säga Sverige gör sig skyldigt till ett brott mot mänskligheten. Naturrätterna (då framför allt Nürnbergfördragets fjärde tillägg och deklarationen om de mänskliga rättigheterna) är inte någon mjäkig rekommendation, utan ett förbud mot att sprida en ideologi om människors olika värde. Trots det ska de få inta centrala Falun i morgon.

Vår grupp ERA (Enade revolutionära antifascister) har inte samma inställning som de oerhört vänliga Falubor som vill lösa problemen med omtanke och kärlek. Men samarbetet mellan grupperna fungerar bra när vi fokuserar på antifascism.

Det var en underbar dag. Bortsett från vädret lyckades vi överrösta nassarna så pass att de beklagade sig över att de inte fick ut sitt budskap, trots att de var över 600 män. Eller ”sprida sitt budskap” – sorry guys, folkmord är inte ett ”budskap” utan ett hot mot mänskligheten och alla normala mänskliga värderingar. Jag kommer aldrig att kunna acceptera deras blotta existens, jag hatar deras ideologi från djupet av min själ. Jag är inte empatilös, möjligen lite mer orädd än genomsnittet då jag har varit aktiv i krigszoner och blivit skjuten i ena örat.

Demonstrationen var förhållandevis lugn, men högljudd. Vi roade oss med kreativa ramsor och slagord, för NMR var inte roliga. Fyra timmar av ”ut med packet” är faktiskt värre än att plugga upphovsrätt! Men vi höll stämningen uppe ändå.

När NMR tog fram ett stort plakat av försvarsministern som en talare förde dialog med blev det väl mycket dagis, så vi bildade en Bolibompa-kör. Så där fortsatte det tills nassarna skulle gå till sina bussar. Istället för att gå vände sig många om och uppförde sig som om de var på motdemonstration mot oss. En bekräftelse på att vi hade lyckats.

NMR hade bokat en bygdegård eller liknande för att ha fest i. Ett ställe som i efterhand har förklarat att om beställningen hade gjorts i det namnet så hade de inte varit välkomna.

Vi var trötta men nöjda efteråt och skulle just börja slappna av när en vän berättade att NMR var ute på stan och letade efter just vår hyrbil/buss. På ett sätt kändes det som om vi hade lyckats med vårt dagsverke.

Nu är vi hemma igen och känner oss ganska nöjda med dagen. Vi hoppas att de känner likadant i Falun.

Kamp och styrka,

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria