Stockholms Fria

Haninge skriver ut flest mediciner till äldre

Var du bor påverkar utskrivningen. Haninges äldreboenden får sämst betyg av Stockholmskommunerna, det är mycket vanligt att äldre här har fler än tio olika mediciner samtidigt.

Var femte äldre på särskilt boende får antipsykotisk medicin i Haninge. 41 procent av 75-plussarna tar fler än tio olika mediciner samtidigt – tre gånger så många som i Nynäshamn, enligt Socialstyrelsens nya undersökning.

– Senaste åren har det kommit otroligt mycket läkemedel som gör livet bättre för människor. Men ju fler läkemedel man äter, desto större är risken att de ger biverkningar och påverkar eller tar ut effekten av varandra, säger apotekaren Cecilia Lenander.

Österåker, Järfälla, Upplands-Bro och Upplands Väsby ligger på nivåer liknande Haninge när det gäller antalet mediciner till äldre. Att kommuner sticker ut kan ha att göra med enskilda läkare, tror Johan Fastbom, farmakolog och utredare hos Socialstyrelsen.

– Orsaken till variationen på kommunnivå kan vara att ett fåtal läkare påverkar förskrivningen mycket, säger han.

Kommunerna som sticker ut så mycket från snittet borde agera, tycker Johan Fastbom.

– När skillnaden är så påfallande borde man tänka till och ta reda på varför man ligger så högt. Det kan ha med allt möjligt att göra: förskrivarnas attityder och kunskaper om hur äldre ska behandlas, hur boendena ser ut, personaltäthet, i vilken utsträckning och hur man går igenom läkemedelsanvändningen, säger han.

I Haninge är man medveten om den höga medicineringen.

– Vi ligger långt bak och det är klart att man vill ha lägre siffror på det där, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Maria Stålhammar.

Men någon förklaring till att kommunen förskriver mycket antipsykotika och har en stor andel äldre som får tio eller fler mediciner samtidigt kan hon inte ge.

– Jag kan inte säga varför det ser ut så här. Vi gör läkemedelsgenomgångar minst en gång om året, och jobbar jättemycket med omvårdnadsåtgärder om folk mår dåligt, för att slippa medicinera. Det kan vara promenad, taktil massage, mat och sömn. Vi jobbar som vi ska. Jag vet inte vad mer man kan göra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nacka bästa cykelkommunen

Nacka är Stockholms läns bästa cykelkommun och intar en fjärdeplacering i landet. Vallentuna är sämst, enligt Cykelfrämjandets årliga kommunjämförelse.

© 2023 Stockholms Fria