Sittstrejken avbryts – men följs av manifestationer | Stockholms Fria
Göteborgs Fria

Sittstrejken avbryts – men följs av manifestationer

Sittstrejken i Göteborg mot utvisningar till Afghanistan avslutas, men manifestationer kommer hållas varje fredag.

De ensamkommande barn och unga som protesterat på Olof Palmes plats vid Järntorget har nu avbrutit sittstrejken för att fokusera på skolstarten. Sittstrejken utfördes i solidaritet med de unga som strejkar i Stockholm. Men även om strejken i Göteborg är över kommer protesterna här att fortsätta i annan form.

"I Göteborg kommer kampen att fortsätta med manifestationer varje fredag, då det kommer att överlämnas sammanställning av det aktuella säkerhetsläget i Afghanistan till Migrationsverket" skriver David Nilsson, från föreningen Agape som arbetar med ensamkommande, som varit frivillig på plats under protesterna.

Sedan 6 augusti har hundratals unga strejkat i Stockholm med krav på att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. De ensamkommandes strejk i Stockholm har fått stor uppmärksamhet, inte minst då den attackerades av den nazistiska organisationen Nordisk ungdom i förra veckan. Efter det flyttades manifestationen från Mynttorget till Medborgarplatsen. Strejken i Stockholm kommer att fortsätta.

Rekommenderade artiklar

”Privatiserad polis allt vanligare”

Journalisten Kolbjörn Guwallius beskriver i nya boken Ordningsvakter en samhällsförändring där privata företag allt oftare tar över polisens uppgifter – nästan helt i det tysta.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria