• Christer ”Fjellis” Fjellman har återupptagit traditionen med Planket. I år fyller arrangemanget 35 år, och för andra gången gör han det på helt ideell basis tillsammans med en grupp andra fotografer.
  • Varje fotograf får disponera en meter plank som tilldelas genom lottning.
Stockholms Fria

Amatörer möter fotoproffs på Plankets 35-årsdag

Amatörer står sida vid sida med välkända fotografer när fotoutställningen Planket firar 35 år den 26 augusti.

Med inspiration från New Yorks utomhusutställningar startade fotografen Neil Goldstein Planket på Lilla Mejtens gränd sydväst om Vitabergsparken 1982. Sedan dess har fotografer fortsatt arrangera utställningen nästan varje år. Vid rodret sedan i fjol står den pensionerade reklamfotografen Christer ”Fjellis” Fjellman.

– Ingen ville förra året, så då blev jag med Planket. Det är en unik bildfolkfest där man får uppleva bild och träffa fotograferna live. 95 procent av dem kommer att finnas på plats. Det är väldigt viktigt, säger han.

Sedan Fjellman tog över har han strävat efter att göra utställningen bredare, berättar han. Förra året lockade Planket 3 000 besökare under utställningsdagen.

– Planket har egentligen sprungit ur proggarna. Reklamfotografer och modefotografer har aldrig varit inbjudna. Vi har adderat modebilder och reklambilder, det är nytt. Men vi har lika mycket artfotografer som det var tidigare.

För att få in nytt blod la Christer Fjellman ut en annons och bad om bidrag. Av 300 fotografer som ansökte om att få delta valdes 60 ut av Fjellmans arbetsgrupp och 60 lottades fram. Amatörer som proffs kommer på lördagmorgonen med slumpens hjälp tilldelas en meter plank att disponera.

– Jag har en liten hink med 120 nummer. Vem du än är, världskänd eller amatör, får du dra lott. Jag tycker det är bra om det är lite jämlikt, säger Christer ”Fjellis” Fjellman.

Därutöver ingår i årets utställning en specialdel med 35 fotografer från åren som gått, där namn som Christer Strömholm, Eva Stackelberg och Maud Nycander ställs ut.

Utställningen pågår endast under lördagen, med reservation för att regn kan tvinga fotografer att ställa in.

– Jag har sökt ansvaret för vädret i två månader men ingen vill ta det, säger Christer ”Fjellis” Fjellman.

Fakta: 

Planket

Planket håller öppet lördag 26 augusti mellan kl 12 och 19, med efterfest på Fotografiska kl 19.30–01.

Bland årets utställare finns Lennart Nilsson, Helene Schmitz, Carl Bengtsson och Anette Urbach De Mare.

Utställningen arrangeras ideellt av Christer ”Fjellis” Fjellman, Michael PeMersson, Johan Lindstén, Paul Vestergren, Anders Lönegård och Lotte Johansson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

© 2024 Stockholms Fria