• Linnea Lucero, Oliver Toresson, Jonatan Mentzer, Ester Hillregn och Adam Ericsson är anställda av Göteborgs stad som ferieentreprenörer. Tillsammans gör de podden Ungt snack där de vill lyfta ungas perspektiv.
Göteborgs Fria

Unga gör podcast om världar som möts

”Det är fler från Torslanda som har varit i Thailand än i Biskopsgården”, säger en av de unga ferieentreprenörerna i podcasten Ungt snack. Där lyfts Göteborgs unga röster och ett tema är fördomar mot Hisingen.

I ett av husen på Stena center vid Chalmers pågår full aktivitet bland de 50-talet ferieentreprenörer som under några veckor är anställda av Göteborgs stad för olika projekt. I ett rum på andra våningen har ungdomarna som tillhör poddgruppen precis samlats för att påbörja arbetsdagen. Under tre veckor producerar gruppen tillsammans tre avsnitt på olika teman med det övergripande temat ”där världar möts”.

– Det är lite speciellt jämfört med andra jobb man brukar få inom kommunen, som vaktmästare på en skola till exempel, säger Ester Hillgren som är en av de sex ungdomar som tillhör poddgruppen.

Alla ferieentreprenörer bor på Hisingen och det blev också utgångspunkten för det första poddavsnittet som spelades in.

– Eftersom vi alla bor på Hisingen och många har bott där i hela våra liv så märker man också hur stora skillnader det är. Flera av oss hade aldrig träffats om det inte varit för det här jobbet, säger Ester Hillgren.

En fråga de lyfter är varför Hisingens stadsdelar är så åtskilda – ”nästan så att man vill hålla människor ifrån varandra” sägs det i podden. Att ta sig mellan olika områden, som mellan Torslanda och Biskopsgården eller mellan Biskopsgården och Backa, kräver ett eller flera byten med kollektivtrafiken.

– Jag tror att om det fanns en buss mellan Biskopsgården och Torslanda till exempel hade man träffat fler människor från olika stadsdelar. Även om man inte åker in i Biskopsgården ser man fler på vägen och det hade också blivit ett sätt att integrera, säger Linnea Lucero.

– Nu blir det att vi åker till stan eller till Backaplan för att det är dit bussarna går. Om det fanns en enkel buss till Biskopsgården eller Torslanda hade man kunnat åka dit istället, lägger Ester Hillgren till.

Men trots skillnaderna är mycket ganska likt när de unga pratar om vad de tycker om sina respektive områden. Brist på aktiviteter och platser att umgås på för ungdomar är det som förenar. Samtidigt tycker poddgruppen att det känns viktigt att också lyfta fram positiva saker.

– Det finns många fördomar om stadsdelarna på Hisingen och om Hisingen som stort. Därför känns det viktigt att prata om vad man tycker är bra med sin stadsdel också, säger Linnea Lucero.

Förutom temat att bo på Hisingen är rasism, feminism, miljö och värnplikt ämnen de har valt att lyfta. Förhoppningen med podden är att nå både unga lyssnare som själva kan känna igen sig i snacket, men egentligen framför allt att dela det unga perspektivet med vuxna.

– Det är ju oftast vuxna som tar beslut som gäller unga, om skola och aktiviteter för unga. De tror att de har koll men oftast har vi bättre koll när det gäller oss. Det är vi som är framtiden så det är bra att politiker får höra vad vi tycker, säger Ester Hillgren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Privatiserad polis allt vanligare”

Journalisten Kolbjörn Guwallius beskriver i nya boken Ordningsvakter en samhällsförändring där privata företag allt oftare tar över polisens uppgifter – nästan helt i det tysta.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria