• Lisa Pyk Wirström och Cissi Efraimsson är Vulkano. Duon, som tidigare spelade i Those Dancing Days är aktuella med sin tredje skiva Peach Punch.
Fria Tidningen

En vulkan av söta persikor

Duon Vulkano är aktuella med sockersöta men oväntat mörka tredje skivan Peach Punch.

– Det är som när man äter så mycket socker att man mår illa. Först är det gott, men sen så mår man dåligt, säger Lisa Pyk Wirström, ena halvan av duon.

Vulkano, alias Cissi Efraimsson och Lisa Pyk Wirström, beskriver själva sin nya skiva Peach Punch som söt, kladdig och mörk. Nästan som en frukt som håller på att bli övermogen. Som en riktigt saftig persika.

– Vår musik har en viss sötma, men i Peach Punch finns också en del depression, mörker och nedstämda känslor. Det är både sött och farligt kan man säga. Vi har inte varit rädda för att uttrycka mörker. Vi har inte känt att man måste sopa över det, säger Cissi Efraimsson.

Lisa Pyk Wirström fortsätter.

– Vi har snarare försökt omfamna det, låta det få vara mörkt ibland. Det har känts mer ärligt.

Förutom pop och new wave musik i stil med The Cure, Björk och Siouxsie and the Banshees är den nya skivan inspirerad av känslor. Känslor duon känt, känslor lyssnaren får av att höra musiken, känslan av frihet.

– När man skapar en låt från ingenting så blir det som en hel värld som inte fanns innan. Det är det som är så coolt med musik. Ljud känns nästan som ett rum, eftersom det omger en helt. Men känslor är framför allt det som kan få mig att vilja skriva någonting, säger Cissi Efraimsson.

– Den här skivan har Cissi mest skrivit i grundidéerna, jag har kommit in i ett senare skede. Då tycker jag att olika slags ljud har varit inspirerande. Musiken blir till så tydliga världar, så det blir som att gå in i en historia när man lyssnar på det, säger Lisa Pyk Wirström.

Duons senaste singel och musikvideo C’est Bon handlar om att få vara en kvinna i 30-årsåldern som inte förhåller sig till samhällets förväntningar. Att bryta mot normer kring beteende, utseende och livssituation.

– Det finns så mycket press på kvinnor som skapar en ofrihet. När man är kring 30 ska man se bra ut, träna, äta bra. Man ska ha ett ordentligt jobb, tycka om att festa men inte för mycket. Man ska vara en stark kvinna men inte ”ta över” männens plats, säger Cissi Efraimsson.

Hon fortsätter:

– Så mycket kretsar också kring konsumtion. Man ska jobba så att man ska ha råd att köpa saker som man inte egentligen behöver. Men som man tror att man behöver.

Att den nya skivan är mognare jämfört med de två tidigare skivorna håller duon med om. Däremot betyder det inte att den nödvändigtvis också riktar sig till en äldre publik.

– Vi har släppt två tidigare plattor med Vulkano. Den första gjorde vi fort och punkigt, den var mer arg. Det var skönt att få explodera. Skivan efter är mer drömmig, kanske lite mer passivt aggressiv. Den här nya skivan är den som vi jobbat längst med, det märks att den har fått rulla ett tag och utvecklas, säger Lisa Pyk Wirström.

– Den nya skivan är ålderslös. Mänsklig. Vi hoppas att den kan väcka någonting hos andra. Vi har märkt att vi har mest kvinnliga fans. Jag vet inte exakt varför, men kanske blir just kvinnor mer glada och peppade av att se andra kvinnor som följer sina hjärtan, säger Cissi Efraimsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria