• ”Jag vill visa på det som är vackert i vardagen och på skönheten i det oväntade. Jag hoppas att verket ska väcka frågor”, säger Ana Carolina Fleming.
  • Lisa-Stina Pettersson har satt färg på en skola i Bua, två mil norr om Varberg.
Göteborgs Fria

”Det gör så mycket med lite färg”

Åtta kvinnliga gatukonstnärer sätter prägel på Varberg genom projektet Art made this.

Med en pensel i ena handen rör sig Ana Carolina Fleming över byggnadsställningen utmed väggen på Veddige tågstation i Varbergs kommun. Under november månad har tågresenärerna kunnat se en muralmålning växa fram på fasaden. Målningen föreställer ett typiskt kafé i den argentinska huvudstaden Buenos Aires som Ana Carolina lämnade för Varberg för sex år sedan. Hennes pappa och flera vänner från både Sverige och Argentina finns med i verket.

– Det är karaktärer som står lite utanför samhället. Jag vill visa på det som är vackert i vardagen och på skönheten i det oväntade. Jag hoppas att verket ska väcka frågor, säger hon.

Muralmålningen heter Skuggorna syns tydligast på dagen. Den består av ett kollage med bilder från tidigare verk som Ana Carolina gjort i grafik i linoleum, en teknik som hon vanligen arbetar med. Konstverket är det första hon gör i offentlig miljö.

– Jag vill vara trovärdig och äkta i det jag gör men självklart har jag tänkt på att folk kommer att titta på det varje dag. Jag har tänkt att det ska vara fint och sprida lite glädje.

Ana Carolina Fleming är en av åtta konstnärer som under hösten har skapat konstverk på olika offentliga platser i Varbergs kommun. Art made this, vars syfte är att lyfta fram kvinnliga konstnärer inom gatukonsten, har sedan starten genererat ett 90-tal konstverk i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö.

Mötet mellan urban konst och landsbygd skapade flera positiva överraskningar, berättar projektledaren och kreatören Ali Davoodi.

– Konstnärerna har haft fans som följt deras arbete från dag ett. Det har varit ett extremt positivt bemötande, jag trodde att det skulle vara mer motstånd men folk kommer med kaffe och visar fler ställen som de vill ha målade. Det var inte den reaktionen jag väntade mig. Det gör så mycket med lite färg. Det blir ännu tydligare i en lugn miljö. På en större ort kan konsten lätt försvinna bland allt annat, här är det en destination, jag blir väldigt rörd av det, säger han.

Ali Davoodi har i Art made this valt att arbeta med kvinnliga konstnärer inom ett område där många förklarar mansdominansen med att det saknas kvinnliga gatukonstnärer. Målet är att tillgängliggöra konsten och att konstnärerna ska få betalt.

– Det finns jättemånga grymma kvinnliga konstnärer, de vill måla och det finns folk som vill betala för det.

Över 200 konstnärer ansökte om att få vara med bara i Varbergsprojektet som finansieras av kommunen.

– Jag vill växa upp i ett mer jämställt samhälle. Jag tycker inte om att gnälla. Jag är man och en del av strukturen. Jag tar mitt ansvar helt enkelt och arbetar för en förändring. Det är vi som måste stå för själva förändringarna, inte någon annan, säger Ali Davoodi.

Fakta: 

Konstnärerna och verken i kommunen

Moa Romanova, Ankarhallen, Träslövsläge

Emilia Bjurehed, Bosgårdsskolan, Tvååker

Sandra Berg Mozard, Skräddaregatan, Tvååker

Emmelie Salomonsson, Åkulla friluftsgård, Åkulla

Maja Ståhle, Ekekullens äldreboende, Rolfstorp

Mimmi Selander, Kung Karl skola, Kungsäter

Ana Carolina Fleming, Tågstationen, Veddige

Lisa-Stina Pettersson, Buaskolan, Bua

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria