• Cannabisplanta i ett växthus på Scientus Pharma som är ett biomedicin-bolag specialiserat på cannabisbaserade mediciner i Kanada.

Här är cannabis tillåtet

Farligt, harmlöst eller till och med hälsosamt? Globalt har debatter om cannabis förts under flera år. Nu diskuteras denna kontroversiella växt allt mer även i Sverige och i Danmark tillåts odling i medicinskt syfte. På många håll i världen är cannabis till och med legaliserat för nöjesbruk. 

Här får du koll på vad lagen säger i olika länder: 

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet — bland dem Sverige. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, där cannabis ingår, och har sex månaders fängelse i straffskalan för användning. 

Uruguay däremot har legaliserat odling, försäljning och rökning av cannabis. 

I USA är drogen förbjuden på federal nivå. Men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. I minst åtta delstater är cannabis tillåtet eller på väg att bli det: Alaska, Colorado, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon och Washington. Och ett antal andra, däribland Florida, godkänner medicinskt bruk. I enbart sex delstater är användning helt förbjuden. 

I Kalifornien lanseras världens största reglerade kommersiella marknad för cannabisprodukter. Tiotals butiker i delstaten har fått licens för att lagligt sälja drogen, sedan det efter årsskiftet blivit tillåtet. 

Även Argentina har anslutit sig till trenden i USA att tillåta cannabis under vissa omständigheter. 

Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmelser som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang. 

I Kanada är den lagliga marknaden väletablerad, sedan användning i medicinska sammanhang började tillåtas 2001. Cannabiskonsumtion i rekreationssyfte väntas bli lagligt senare i år. 

2001 avkriminaliserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger. 

I Nederländerna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal. 

Danmark börjar tillåta odling av cannabis, för utskrivning till medicinskt bruk och under en försöksperiod, från och med nu. 

2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk i Australien, i övrigt är det olagligt. 

Källor: UNODC, New York Times, Reuters 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Stockholms Fria