• Miljöpartiets Jabar Amin. | Foto: Maja Suslin/TT

MP-politiker fast i Turkiet


TURKIET (TT)
Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) har blivit fråntagen sitt pass och hålls kvar på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Han är en del av en delegation observatörer som ska bevaka valet i Turkiet på söndag.

–När jag kom till passkontrollen så väntade säkerhetspolis. De tog mitt pass och tog mig direkt till ett annat ställe. Och sedan efter fem minuter kom säkerhetspolisen ut och sa att de fått order från högre ort, säger Jabar Amin till TT.

Valet ska bevakas av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Jabar Amin säger att han inte fått veta skälet till att han gripits.

"Måste protestera"

–Jag sitter framför ett spegelfönster och jag gissar att de sitter bakom och tittar på mig, säger han.

–Sverige ska protestera mot detta, OSSE måste också protestera. Det här är en godkänd delegation, godkänd av riksdagen. Man kan inte gripa människor bara för att de är kritiska mot Erdogan. Nu har det gått alldeles för långt.

Jabar Amin reste själv från Stockholm vid 11.30-tiden för att byta plan på Atatürk-flygplatsen och ta sig vidare till Ankara. Han greps runt 15.30-tiden. Enligt Jabar Amin säger säkerhetstjänsten att de kommer att verka för att försöka sätta honom på nästa flyg tillbaka till Stockholm.

–Margot Wallström bör indikera offentligt att det här inte är acceptabelt, säger han.

Begärt förklaring

Fyra svenska riksdagsledamöter ingår i den internationella valobservationen som består av ett 60-tal parlamentariker från 17 OSSE-länder. De ska se till att valet genomförs på ett korrekt sätt. De övriga riksdagsledamöterna från Sverige är moderaterna Margareta Cederfelt, Cecilia Magnusson och Edward Riedl.

–Det är klart att det är oacceptabelt. Det är den turkiska regeringen som bjudit in oss, säger Edward Riedl som befinner sig i Turkiet.

TT: Har du haft några problem med att resa in?
–Nej, inga alls.

Från utrikesdepartementet låter man meddela att frågan tagits upp med turkiska myndigheter.

–Vi har också informerats om att Jabar Amin nekats tillträde till Turkiet. Vi har omgående tagit upp frågan med turkiska företrädare och begärt en förklaring, säger Gunnar Vrang på UD:s pressjour.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Stockholms Fria