Samhället har förlorat | Stockholms Fria

Debatt


  • Kraven är höga i dagens arbetsliv och många känner sig stressade.
Fria.Nu

Samhället har förlorat

Magkatarr, migrän, fibromyalgi, magsår, depression, tvångstankar, hallucinationer, alla känner vi nog någon som mår dåligt. 'Ta ett piller lilla vän, så ska du se att allt snart blir bra!'. Ska vi bli en kemiskt beroende generation? Lättare att mata folk med recept i massor än att verkligen ge den hjälp många behöver; empati, medmänsklighet, samtal, en push i rätt riktning.

Varför mår människor så dåligt i vårt samhälle? Kan det ha med att göra att man måste vara så bra, så duktig hela tiden. Inte konstigt om många faller igenom. Har själv varit på väg i den riktningen.

'Social, stresstålig, solstråle-glad, samarbetsvillig, snäll, stabil, superbra människa...'. Ungefär så skulle en platsannons kunna se ut i dag. Man ska vara Mrs Perfect i allt och gärna ha energi och lust till att göra en 80-timmarsvecka på 40 timmar.

Sen ska man vara vacker, lagom smal, muskler på de rätta ställena, ha ett vitt brett leende, lagom stora bröst om du är tjej och en lagom tränad tvättbräda om du är kille. Då är det bara att tuta och köra. På detta ska man sen så klart vara rolig med en lagom känsla för humor och sen ska man kunna anpassa sig och slappna av i olika sorters sällskap och situationer. Grattis! Tuta och kör.

Originalitet, egen tankeförmåga, kritiskt granskande, ifrågasättande, eget tyckande belönas inte i vårt samhälle. Du kan få kicken, bli utfryst och mobbad, komma på samtal till chefen, bli samtalsämne i fika-rummet. Varför denna avundsjuka när någon vågar vara sig själv i stället för en jävla mespropp som bara vänder kappan efter vinden? Och sen alla dessa arbetslösa, friska människor som sitter hemma och vill ha ett jobb. De kan förtvina till kropp och själ. Självförtroendet hamnar nere på noll med tiden, en slöhet kan omfamna en och hotar att inta hela ens person. Negativ spiral.

Samhället, staten eller kapitalet eller någon måste ta ett ansvar. Tjänar inte alla på att friska människor får jobba för en lön och dra in pengar till vår sega jävla stat i stället för att få a-kassa, alfa-kassa, social-

bidrag, sjukpenning, sjukbidrag, sjukpensionärspension, utbildningsbidrag, aktivitetsstöd och allt vad där nu finns att få.

I vårt samhälle får människor med vissa sociala svårigheter gärna bli sjukpensionärer. Har någon frågat dem? Vad de helst vill.

I vårt samhälle får människor gärna bli hemskickade från akuten dagen efter att de försökt ta sitt liv. Får de ett svar på sitt rop om hjälp?

I vårt samhälle får folk gärna knarka ner sig, sälja sig och misshandla varandra bara de inte gör det i vårt hus.

I vårt samhälle har samhället förlorat.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Anlägg grön stadsdel vid Karolinska

När Karolinska universitetssjukhuset flyttar bör området omvandlas till en grön stadsdel med hyresrätter. Det menar Vänsterpartiet, som ser Karolinastaden som ett steg i riktning mot en hållbar klimatpolitik.

Debatt
:

Vi vill ha ett kvinnohistoriskt museum!

Vänsterpartiet vill se ett kvinnohistoriskt museum i Stockholm. Innehållet bör utformas i samarbete med kvinnoorganisationer och andra aktörer med fackkunskaper i kvinnohistoria, skriver Ann Mari Engel, (V), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms stad.

Debatt
:

Björklund vill öka klassklyftorna

En ettårig gymnasielinje försvagar unga människors ställning på arbetsmarknaden, menar Amanda Möllenhoff och Johanna Granbom från Ung Vänster Storstockholm. De kräver istället en skola där alla har möjlighet att plugga vidare efter gymnasiet.

© 2021 Stockholms Fria