Debatt


Stockholms Fria

Björklund vill öka klassklyftorna

En ettårig gymnasielinje försvagar unga människors ställning på arbetsmarknaden, menar Amanda Möllenhoff och Johanna Granbom från Ung Vänster Storstockholm. De kräver istället en skola där alla har möjlighet att plugga vidare efter gymnasiet.

I regeringens senaste budgetproposition kan man läsa om förberedelser inför att tillsätta en ettårig gymnasielinje med start senast hösten 2014. ”Klart att det vore jättebra om alla blev akademiker, men verkligheten är inte sådan”, sa utbildningsminister Jan Björklund till Dagens nyheter (16/9).

Vi i Ung Vänster Storstockholm ställer oss starkt emot det här förslaget, som är ett av högerns senaste förändringar i gymnasieskolan. Med en ettårig gymnasielinje blundar man för lösningar som stärker oss unga på arbetsmarknaden och ersätter det med en politik som är helt enligt högerns intressen. Att skapa skillnader mellan oss, där de som haft det tuffast i skolan blir en arbetskraft med dålig utbildning och som inte har koll på sina rättigheter på jobbet.

När regeringen lägger det här förslaget innebär det att de inte ser var de verkliga problemen ligger – i deras egen nedskärningspolitik som medfört sämre resultat bland eleverna, mindre resurser, färre lärare, skolkuratorer, skolsköterskor och större skolgrupper.

Det finns ingenting som visar på att avhopp beror på för mycket teori i utbildningen. Det handlar om andra saker – framför allt vad man får för stöd i skolan och om man känner att ens utbildning håller måtten och leder någon vart.

Redan förra hösten tog regeringen bort högskolebehörigheten på mer än hälften av Sveriges gymnasieprogram. Det man har kunnat se i efterhand är en minskning med 11 procent, 5 000 elever, som inte sökte sig till de utbildningar som saknade högskolebehörighet. Lösningen ligger inte i att ge ”de skoltrötta eleverna” en sämre chans på arbetsmarknaden, lösningen ligger i att stärka våra gymnasieprogram och gå in med hjälpresurser där varje skola ser till elevernas behov.

Regeringen med Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt i spetsen bör se det som händer i Sveriges grundskolor och gymnasieskolor som en varningsklocka för att de inte tar rätt beslut. Det behövs förbättringar i utbildningen, och vi fattar att en byggjobbare måste kunna matte och vi tycker att det är viktigt att ett vårdbiträde ska kunna plugga vidare till sjuksköterska om hon eller han vill. Ung Vänster Storstockholm ser kunskap som något viktigt, ingenting som ”bara vissa ska bära på”.

Oavsett om du vill eller inte vill plugga vidare efter gymnasiet så är det inget val du ska behöva göra när du är 15 år gammal. För man ändrar sig igenom livet. Och då ska alla kunna ha samma valmöjligheter att ändra riktning. Vem vill egentligen anställa en nyexaminerad 17-åring som saknar stora delar av den teoretiska utbildningen samt erfarenhet från praktik och så vidare? Om det står mellan en nyexaminerad 17-åring och en nyexaminerad 19-åring, vem tror ni då får jobbet?

Ung Vänster Storstockholm tycker det är skamligt att regeringen blundar för de verkliga problemen – konsekvenserna av deras egen nedskärningspolitik. Vi kräver en gymnasieskola där alla elever har möjlighet att plugga vidare efter gymnasiet, där mer resurser sätts in, där eleverna har tillgång till skolkurator och skolsyster varje skoldag (inte varannan vecka) och där vi genom utbildning och erfarenhet får en starkare ställning på arbetsmarknaden efter gymnasiet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Anlägg grön stadsdel vid Karolinska

När Karolinska universitetssjukhuset flyttar bör området omvandlas till en grön stadsdel med hyresrätter. Det menar Vänsterpartiet, som ser Karolinastaden som ett steg i riktning mot en hållbar klimatpolitik.

Debatt
:

Vi vill ha ett kvinnohistoriskt museum!

Vänsterpartiet vill se ett kvinnohistoriskt museum i Stockholm. Innehållet bör utformas i samarbete med kvinnoorganisationer och andra aktörer med fackkunskaper i kvinnohistoria, skriver Ann Mari Engel, (V), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms stad.

Debatt
:

Utan hyrestak dyrare bostäder

Försvinner hyrestaket är det endast fastighetsägarna som tjänar på detta, utan att service, reparationer och underhåll blir bättre, skriver Lennart Sjöstedt, Hyresgästföreningen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria