Blodiga ädelstenar - från Afrika till Sverige | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Blodiga ädelstenar - från Afrika till Sverige

Blood Diamond inleds med att Solomon Vandy (Djimon Hounsou), en fattig fiskare, följer sin son till skolan. De två går längs en strand i Sierra Leone i gryningen där båtar glider mjukt genom vattnet. Inga motorer, inget surr av maskiner eller bilar. Solen glittrar över det mörka havet och Solomon håller armen om sin sons axlar.

Det är en vacker gryningsscen som man lätt skulle kunna irritera sig på. Den ger en idylliserad bild av ett oexploaterat Afrika, en förindustriell oskuldsfullhet. Men scenen dröjer sig ändå kvar, som en stark motbild till den grymhet som ska följa.
När lugnet bryts och ondskan kommer till byn gör den det med automatvapen och jeepar till tonerna av hiphop. Det pågår inbördeskrig i landet och rebeller, RUF (Revolutionary United Front), kör bort människor från byarna för att få kontroll över diamantrika områden. Solomons familj splittras, hans fru lyckas ta sig till ett flyktingläger medan sonen blir barnsoldat hos rebellerna.
Själv tvingas Solomon att arbeta med att leta diamanter under vapenhot från RUF. Han lyckas gömma undan och gräva ner en diamant, stor som ett fågelägg. Strax efteråt tar regeringstrupper över området och Solomon kastas i fängelse. Danny Archer (Leonardo DiCaprio), som sitter inne för att ha smugglat diamanter över gränsen till Liberia, får höra talas om den stora ädelstenen. Han ser till att få ut Solomon ur fängelset och tillsammans med Maddy Bowen (Jennifer Connelly), en amerikansk journalist, ger han sig iväg för att gräva upp diamanten.
Alla drivs de av olika motiv. Solomon vill återförenas med sin familj, Danny vill bli förmögen och lämna kontinenten för gott, och Maddy vill få fram bevis för att diamanter smugglas ut ur landet för att kringgå handelsblockaden mot Sierra Leone.

Inbördeskriget i Sierra Leone bröt ut 1991 och pågick i elva år. Tiotusentals människor dog och miljontals drevs på flykt. Kriget finansierades till stor del av pengar från diamanter som smugglades till Liberia och såldes till Belgien och Holland. Blood Diamond skildrar på ett förtjänstfullt sätt vad som skedde under detta krig och känns trots många eldstrider väldigt trogen verkligheten.
I januari 2003 skrev 40 nationer under Kimberleyprocessen som kom till för att försöka stoppa flödet av konfliktdiamanter. Avtalet går ut på att oslipade diamanters ursprung ska vara certifierat av regeringen när de transporteras över landsgränser. Tyvärr är flera länder som skrivit på avtalet korrupta och inblandade i smugglingen, varför avtalet ibland kan vara verkningslöst.
Guldfyndskoncernen är den största importören av diamanter i Sverige. De köper merparten av sina diamanter från det sydafrikanska bolaget De Beers, världens ledande diamantbolag. Trots Kimberleyprocessen är det omöjligt att garantera att de diamanter från De Beers som når svenska konsumenter inte kommer från krigsområden.
Den illegala handeln med rådiamanter har dock minskat kraftigt sedan 2003. Förhoppningsvis kommer Zwicks film att snabba på utvecklingen, så att en ytterligare skärpning av reglerna för diamanthandeln genomförs.

Gud lämnade den här platsen för länge sedan, säger Danny Archer om Sierra Leone. Men med sina pastorala landskap och breda vyer över en vacker natur tycks Blood Diamond ändå säga att Gud fortfarande är närvarande om man vet var man ska titta.
Den regissör som utnyttjat kontrasterna mellan krig och naturens skönhet mest verkningsfullt är förmodligen Terrence Malick med Den tunna röda linjen. Menige Witt (James Caviezel) går runt med drömsk blick i en underskön djungel och frågar sig var Gud finns i all denna skönhet. Malick låter långa stunder kriget brusa knappt märkbart i bakgrunden, medan Zwick låter naturens oskuldsfulla skönhet bli andningspauser i en annars ganska konventionellt uppbyggd thriller.
Men en bra thriller är det. Blood Diamond är gripande och sätter fokus på en problemdrabbad region som sällan får den mediala uppmärksamhet den förtjänar. Gott så.

Fakta: 

Blood Diamond
Regi: Edward Zwick
Medverkande: Jennifer Connelly, Leonardo
DiCaprio, Djimon Hounsou med flera.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria