Stockholms Fria

Nya författare aspirerar på rampljuset

Till årets debutantantologi från Wahlström & Widstrand har juryn, bland tusentals inskickade bidrag, vaskat fram sex unga kvinnliga poeter. Att det bara blev lyrik och kvinnor är en slump - de råkade helt enkelt vara bäst i år, upplyser poeten och kritikern Magnus William-

Olsson i förordet. Han skriver också att det är genuint svårt att läsa en bok som denna. 'Som en pavlovsk dog börjar man genast leta efter trender, likheter, mönster. På vilket sätt formar författarna en "generation"? Vad säger de sammantagna om det "nya"? Om litteraturen "idag"?'Ja, eftersom det lätt blir ytligt och slarvigt att på detta lilla spaltutrymme ge ett omdöme om varenda författare i antologin, förvandlas man lätt till den där pavlovska hunden. Men sex författaraspiranter kan förstås inte tala för en hel generation - sådana sammanställningar får vi göra i framtiden.

Några tendenser kan jag dock, helt ovetenskapligt, räkna upp hos poeterna i Debut 2004: Tilltalet är ofta vänt till ett 'du', men också en 'hon' och ett 'vi' förekommer flera gånger.

Resor - såväl yttre som inre - är ett återkommande tema. Däremot hittar jag inga uttalade politiska motiv, och författarna går hellre in på detaljer och närhet med andra människor, än försöker sätta saker i större sammanhang.

Att bedöma poesi är i hög grad en smakfråga. Ofta gillar man något för att det passar ens personliga rytm, medan annat går en förbi fullständigt trots att kvaliteten inte behöver vara sämre. Jag tycker mig i alla fall se varför juryn valde just dessa sex unga kvinnor till årets mest lovande författare. De har alla en stark röst och det finns en självsäkerhet i deras uttryck. Samanthi Kahn bryter till exempel mot de flesta poesikonventioner genom att skriva som ett filmmanuskript. Jag associerar till en abstrakt förfilm på någon filmfestival, fast denna gång rullar bilderna upp för min inre blick i stället för på filmduken.

En annan poet med starka bilder är Sara Hallström. I hennes relativt enkla, berättande dikter kan en oförglömlig scen som denna dyka upp: 'Vi betraktar en mås som försöker äta en ål,/men ålen glider ut genom analöppningen/och rinner fläckig av magsyra ner i sanden.' Jag är inte alls förvånad att Hallström ska komma ut med en egen diktsamling på Norstedts i höst. Hennes dikter berörde mig mest.

Fakta: 

Debut 2004

Författare: Elnaz Baghlanian, Sara Hallström, Sa

manthi Kahn, Sofia Stenström, Johanna Stillman

och Karin Wiklund.

Bokförlag: Wahlström & Widstrand

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fransk ghettoroman av ung debutant

Snacka om tajming. Faïza Guènes (född 1985) debutbok kom ut strax före kravallerna i Paris och blev en stor succé i Frankrike. Nu är det svenskarnas tur att läsa om 15-åriga Doria som lever med sin mor i en ghettoliknande förort utanför Paris. Jag har bara sett dessa bostadsområden på tv, men såvitt jag vet får de våra svenska motsvarigheter att likna Djursholm.

Can ger perspektiv på livet

Mustafa Can är en ovanlig skribent i Sverige. Inte bara för att han är född utanför Sveriges gränser, utan också för att han inte är det minsta ironisk. Ofta är han en hårsmån från att trilla rakt ner i klichéträsket, men inte en enda gång faller han över kanten. Kanske beror det på att han skriver direkt från hjärtat, utlämnande och personligt, men samtidigt allmängiltigt.

Fria.Nu

Sorglig och hisnande på samma gång

Cecilia Davidsson har etablerat sig som kritikerälskad novellist. Med sin ordknappa, Raymond Carver-inspirerade stil blev hon en av 1990-talets mest uppmärksammade debutanter. Det sista Cecilia Davidsson gör är att skriva någon på näsan.

En bladvändare, men ingen bra roman

Peter föds i England i början av 1960-talet och får först vid 16 års ålder veta att hans biologiske far är östtysk. Hans mor vet varken vad fadern heter eller om han lever, och järnridån står mellan dem.

© 2024 Stockholms Fria