Stockholms Fria

Avskedad facklig aktivist får skadestånd

I måndags vajade de svartröda fanorna utanför Svensk handels lokaler på Östermalm. Efter förhandling med SAC-syndikalisterna erkände Ica Årsta att det gjort fel och erbjöd den avskedade fackföreningsaktivisten Daniel 15 000 kronor i skadestånd.

Utanför Svensk Handels lokaler på Regeringsgatan i centrala Stockholm demonstrerade i måndags flera organisationer, bland dem Förenade Arbetare och Vår Makt Stockholm.
Inne i lokalerna hölls förhandlingar mellan Ica Årsta och den avskedade fackföreningsaktivisten Daniel, som SFT berättade om förra veckan.
Bakgrunden var hur Ica Årsta tidigare i år avskedade Daniel under hans provanställning. Bland annat hade företaget underlåtit att meddela Daniels fackförening om uppsägningen, vilket det var skyldigt att göra.
– Först var arbetsköparen ovillig att kompromissa och ville ajournera, men vi stod fast vid att vi ville få det klart. Förhandlingsparten från Svensk handel försökte förminska det hela och sa att det bara gällde den lilla formaliteten att de skickat uppsägningen till fel fackförening. Men alla parter visste vad det egentligen handlade om och arbetsköparen förnekade heller inte att de avskedat mig på grund av mitt fackliga engagemang, säger Daniel.

Efter omständigheterna tycker han att förhandlingen gick bra även om Stockholms LS inte fick igenom alla sina krav. Facket hade krävt 40 000 kronor i skadestånd. Arbetsköparen hade redan i förväg gått med på 8 000, men efter drygt en timmes förhandling landade det slutliga budet på 15 000 kronor.
– Det känns bra att vi fördubblade deras bud men samtidigt hade vi naturligtvis velat ha vad vi ursprungligen krävde. Men på många sätt fick vi rätt, vilket tydligt visar att det lönar sig att bråka och hävda sin rätt, säger Daniel.
Hans fackliga ombud från Stockholms LS, Sofia Kalpazidou, är även hon relativt nöjd med utgången.
– Naturligtvis hade vi velat ha hela skadeståndssumman och att Daniel skulle få tillbaka sin anställning. Men det är inte summan som är viktig, det är principen, säger hon.
– Vi ser det här som en seger. Framför allt att vi blev en stor förhandlingsdelegation som gick dit i samlad trupp. Vi visade att vi inte accepterar det här och att vi sluter upp som en enad klass när arbetsköparna agerar på det här viset.
För Daniel som i dag har en annan anställning har det varit en omtumlande upplevelse att bli sparkad från en arbetsplats. Samtidigt som han vill fortsätta kämpa för sina rättigheter har arbetsköparens agerande på Ica Årsta satt sina spår.
– Jag kommer att vara lite försiktigare i framtiden och tänka mig för innan jag säger ifrån till cheferna eller sticker ut hakan. Men jag önskar mig självklart ett klimat på arbetsplatserna där vem som helst kan säga ifrån till sin chef om de får orimliga order. Efter det här är jag övertygad om att det är bråk på arbetsplatserna som behövs. Alla förändringar börjar och har sitt avgörande där genom att arbetskamrater pratar ihop sig och bestämmer sig för att sätta stopp.
Sofia Kalpazidou anser att det här fallet är principiellt viktigt och menar att det kan komma att stärka självförtroendet hos andra arbetare som behandlas fel och uppmuntra dem till organisering.
– Vi hoppas att det här ska få betydelse ute på arbetsplatserna. Till att börja med ska vi informera personalen på Ica om det här och vi kommer även att använda erfarenheterna från förhandlingen inom fackföreningen. Men vi är egentligen inte särskilt förvånade över resultatet eftersom vi är stridbara och beredda på att ta kampen.

Och med den försvagade arbetsrätten är fler strider att vänta. Daniels situation är långt ifrån unik. Då han anställdes av Ica Årsta i december 2006 var det på prov i sex månader, trots att han har flera års erfarenhet från arbete i livsmedelsbutik och anställningsformen är till för de som är oprövade inom branschen. Att arbetsköpare på det här sättet missbrukar osäkra anställningsformer för att fort kunna bli av med en anställd de inte längre önskar ha på arbetsplatsen är oroväckande och något facken måste ta tag i, anser Sofia Kalpazidou.
– Det är att beklaga att utvecklingen mot osäkrare anställningsformer blivit allt starkare. Det är något vi måste hitta strategier för att ställa till rätta igen och det är det vi håller på att göra nu. Men det är svårt att komma åt arbetsköparna och hävda att de brutit mot arbetsrätten. De har tagit sig det arbetsrättsliga utrymmet och ändrat praxis. De ser det inte som ett missbruk utan som en rättighet.
Annica Eidfelt, arbetsrättsjurist på Svensk Handel och den representant som deltog i förhandlingen i måndags, säger att den här typen av förhandlingar är ovanliga men vill inte yttra sig om några detaljer.
– Jag kan inte kommentera en enskild förhandling. Det är en princip vi har eftersom våra medlemmar är sekretesslagskyddade, säger hon.
Att arbetsköpare allt oftare provanställer personer även om de har omfattande tidigare branschvana är inte något som hon ser som ett problem.
– Jag har inte gjort någon egen bedömning av hur vanligt det är. Men provanställning är ju en möjlighet som arbetsgivaren har för att se om personkemin stämmer, om personen passar in i gänget och så vidare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

Nya boenden för våldsutsatta kvinnor

Under 2008 kommer kvinnojourerna i Stockholm att tilldelas 21,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen. Främst satsas pengarna på uppbyggnad av nya verksamheter och boenden för våldsutsatta kvinnor med särskilda behov. Terrafem är en av de föreningar som får ekonomisk draghjälp att starta ett nytt stödboende.

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria