Fria.Nu

Privat vaktbolag portat från Irak

Det amerikanska bevakningsbolaget Blackwater USA får sin licens att verka i Irak indragen. Detta efter att företagets vakter var inblandade i en skottlossning som ledde till minst åtta civila dödsoffer och 13 skadade.

Dödsskjutningen är bara en av många liknande incidenter under senare tid, då privata säkerhetsbolag - som i allt högre utsträckning anlitas av de amerikanska ockupationsstyrkorna - gjort sig skyldiga till handlingar som väckt avsky bland irakierna.
Det var i västra Baghdad som de Blackwater-anställda vakterna öppnade eld, enligt amerikanska myndigheter för att de diplomater som vaktbolaget var anlitade för att skydda blev beskjutna.
En irakisk utredning kom dock på torsdagen fram till att Blackwater oprovocerat öppnat eld mot en bil vid en vägkorsning. Enligt New York Times dödades ett obeväpnat civilt par och deras nyfödda bebis i den första attacken från Blackwater-vakterna och ytterligare fem civila i kaoset som följde.
Men enligt de nuvarande lagarna, som infördes av den amerikanska administrationen innan irakierna tog över styret, har privata säkerhetsföretag immunitet från irakiska lagar. De lyder istället under USA:s militära lagar, vilket innebär att de väldigt sällan åtalas för brott.
Amerikanska myndigheter uppger att de inte kommer att säga upp sina kontrakt med Blackwater innan deras egna undersökning är avslutad.
Indragningen av Blackwaters licens kan leda till svårigheter för USA:s militära insats i Irak, som är beroende av företaget för att kunna erbjuda skydd åt många av de mest framstående diplomaterna, däribland ambassadör Ryan Crocker och tidigare också Paul Bremer, tidigare ledare för den civila administrationen i Irak.

Men Prattap Chatterjee från CorpWatch, en organisation i USA som granskar företag, säger att även om Blackwater kastas ut ur Irak kan majoriteten av dess anställda gå över till liknande säkerhetsfirmor, som Aegis och Triple Canopy, och det övergripande säkerhetsläget för USA skulle därmed inte påverkas mycket.
- Det är svårt att bestämma över en grupp kringresande krigare, säger Chatterjee.

Enligt siffror som USA:s utrikes- och försvarsdepartement släppte i juli är över 180 000 civila kontrakterade av den amerikanska regeringen för att arbeta i Irak. Majoriteten är irakier, men drygt 20 000 är amerikaner och cirka 40 000 av annan nationalitet.
Detta betyder att de privata aktörerna i dag är fler än de 160 000 amerikanska soldaterna på plats.
Den privata säkerhetsindustrin uppskattar att de har omkring 30 000 anställda i Irak, men denna uppskattning kan variera mycket beroende på vem man frågar.
De mest profilerade vakterna är de som är kontrakterade för att skydda strategiskt viktiga personer och platser, och deras ansvar kan, även om de är förbjudna att engagera sig i offensiva operationer, gränsa till det militära i händelse av attack.

Blackwater USA har cirka 1 000 anställda och kontrakt motsvarande 800 miljoner US-dollar i Irak. Bolaget har redan tidigare kritiserats, bland annat av den nu pensionerade översten Thomas X. Hammes, för att använda övervåld och konfrontationstaktik.
- Varje gång de gått ut har de känt sig tvungna att kränka lokalbefolkningen, dominera och injaga fruktan i dem, få dem att flytta sig till sidan av vägen, och skapa fiender överallt, har Hammes tidigare sagt i en intervju.

Fakta: 

BLACKWATER USA
Grundat 1997 av en fd. kustjägare.
Ett av de cirka 28 privata säkerhetsföretagen som är verksamma i Irak i dag.
Har cirka 1 000 anställda i Irak, varav 774 är amerikaner, 231 andra nationaliteter och 12 irakier.
Har bland annat försett Paul Bremer, tidigare ledare för den civila administrationen i Irak, med livvaktsskydd.
Källa: BBC

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Israeliska bosättningar breder ut sig

Bosättningarna expanderade kraftigt under 2008 – trots Israels löfte om att stoppa dem. Det kan ge allvarliga konsekvenser för fredsprocessen uppger fredsorganisationer.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria