Fria.Nu

Israeliska bosättningar breder ut sig

Bosättningarna expanderade kraftigt under 2008 – trots Israels löfte om att stoppa dem. Det kan ge allvarliga konsekvenser för fredsprocessen uppger fredsorganisationer.

En rapport som Peace now, israels största fredsorganisation, presenterade i onsdags visar att de israeliska bosättningarnas utbredning ökat med 60 procent och på bägge sidor av den separationsmur som byggts.

40 procent av utvidgningen har skett öster om muren, på områden som ingår i det palestinska självstyret, och många av dem sträcker sig långt in på Västbanken. Totalt sett beräknas det finnas över 285 000 bosättare på Västbanken.

Kritiker menar att utvidgningen av de israeliska bosättningarna på palestinsk mark kan försvåra möjligheterna till en tvåstatslösning för Israel och Palestina.

– Varje nytt hus som byggs i en bosättning gör en tvåstatslösning svårare att uppnå och äventyrar ytterligare Israels framtid som en judisk demokratisk nation, säger Debra DeLee, ordförande för Americans for Peace now, den amerikanska systerorganisationen till Peace now.

Enligt rapporten uppgick antalet nybyggnationer i bosättningar på Västbanken till 1 257 under förra året. En siffra som inte inkluderar de 261 nybyggnationer som uppförts i bosättningar Israel definierat som olagliga, och en markant ökning från 800 nybyggnationer under 2007.

Trots att Israels regering gett löfte om att ta itu med de olagliga bosättningarna visade undersökningen att ”inte en enda bosättning flyttats”. Studien visade, tvärtom, att mark fortsätter att beslagtas av bosättare, trots den israeliska regeringens officiella hållning i frågan.

Det var vid fredsuppgörelsen i Annapolis år 2007 som Israels premiärminister Ehud Olmert lovade att frysa all utbyggnad av bosättningar på Västbanken. I november förra året meddelade han att regeringen skulle se till att strypa de ekonomiska medel som till bosättningar – och erkände därigenom att regeringen fram till dess bidragit till deras finansiering.

Peace now menar drar i rapporten slutsatsen att den israeliska regeringen har understött utvidgningen av bosättningarna, både genom ekonomiska bidrag och genom att avstå från att agera.

Rapporten publicerades samma dag som USA:s sändebud George Mitchell anlände till Israel. Mitchell är sedan tidigare en skarp kritiker av bosättningspolitiken. Något som, även om onsdagens möte med israeliska regeringsföreträdare och representanter för Fatah främst handlade om situationen efter Gaza, förväntas skapa viss friktion i hans relation till israeliska ledare.

Efter att 2001 ha tjänstgjort i regionen författade han en rapport som i skarpa ordalag kritiserade regeringens sätt att hantera bosättningarna. I rapporten efterlyste Mitchell en ”frysning av all bosättningsverksamhet, inklusive den ’naturliga tillväxten’ i befintliga bosättningar”. En rekommendation som kom att integreras i Bushadministrationens”vägkarta för fred”, som ledde fram till uppgörelsen i Annapolis.

Om Likudpartiets Benjamin Netanyahu väljs till Israels näste premiärminister, vilket i dagsläget framstår som sannolikt, kan han och Mitchell hamna på kollisionskurs i bosättningsfrågan.

Netanyahu har på senare tid visserligen intagit en kompromissvänlig position, och meddelat Kvartettens sändebud Tony Blair att en Likudledd regering inte har för avsikt att tillåta nya bosättningar. Men han har också klargjort att den även fortsättningsvis skulle tillåta ”naturlig tillväxt” i de befintliga – vilket gör att hans löfte förlorar en stor del av sin innebörd.

För närvarnade tycks emellertid ingen av de ledande konkurrenterna om premiärministerposten vara alltför angelägen om att konfrontera bosättarna. Hur stora påtryckningar Mitchell är villig att utöva kommer att bli det första testet av relationen mellan Israel och Barack Obamas nytillträdda amerikanska administration.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Privat vaktbolag portat från Irak

Det amerikanska bevakningsbolaget Blackwater USA får sin licens att verka i Irak indragen. Detta efter att företagets vakter var inblandade i en skottlossning som ledde till minst åtta civila dödsoffer och 13 skadade.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria