Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Israel förklarar krig mot civilbefolkningen i Gaza

I förra veckan utnämnde den israeliska regeringen Gaza till 'fientligt territorium' och började omedelbart en offensiv mot den redan sargade och hårt utsatta Gazaremsan. Israel har gjort klart att detta bland annat innebär att de ämnar stänga av el och bränsletillgång för människorna som lever instängda där.

<b>Kolumn | Palestina</b>

Att ta sig in i Gaza har under flera år varit en komplicerad process som måste påbörjas flera veckor innan det planerade besöket, men den senaste tiden har det varit näst intill omöjligt att komma in även för internationella biståndsarbetare med speciellt inresetillstånd. Eretz checkpoint har varit helt stängd under långa perioder och gränsövergångarna Rafah och Karni har varit helt stängda i över tre månader. Israel låter mat och mediciner passera i en sådan omfattning att människor inte svälter, men ekonomin är körd i botten och Gaza är helt isolerat från omvärlden.

Offensiven har skett på flera plan med intrång genom tanks och soldater, helikoptrar och stridsflyg. På torsdagsmorgonen dödades åtta personer och många fler skadades, hus har demolerats och jordbruksmarker förstörts. Och många befarar att detta bara är början.

Samtidigt som Israel förklarat krig mot befolkningen i Gaza, så bjuds Mahmoud Abbas in att delta i diverse så kallade fredsförhandlingar såväl i Israel som i USA. I den israeliska dagstidningen Haaretz uppmanade journalisten Gideon Levi den palestinske presidenten att stanna hemma från dessa tillställningar och vi är många som håller med honom. Abbas borde stanna hemma och arbeta för en försoning mellan Hamas och Fatah, för en lösning som enar det palestinska folket. Den palestinska konstitutionen gav utrymme för hans krisregering i två månader, men nu när det har passerat saknar den legitimitet och ett nyval måste till.

Nu måste omvärldens blickar riktas mot Gazaremsan och sätta stopp för Israels intentioner att helt separera Västbanken och Gaza från varandra och för att uppmärksamma Israels uppenbara brott mot internationella lagar. Omedelbart efter Israels krigsförklaring skickade palestinska och israeliska freds- och människorättsorganisationer ut vädjanden om aktioner till organisationer och parlament världen över, men som vanligt verkar det stanna vid lama uttalanden och ingen handling.

Israels beslut att se Gaza som fientligt territorium riktar sig mot en och en halv miljon människor, vilket är ett brott mot distinktionsprincipen inom folkrätten. Det vill säga skyldigheten att skilja mellan civila och kombattanter. Om Israel gör verklighet av sina hot att strypa el och bränsletillförsel för civilbefolkningen kommer konsekvenserna bli förödande och påverka många livsnödvändiga funktioner i samhället såsom tillgången på vatten, avloppsfunktioner och sjukhusens apparater. Detta innebär en kollektiv bestraffning vilket också är ett allvarligt brott enligt internationell humanitär rätt (artikel 33 i fjärde Genèvekonventionen).

Det är inga konstigheter som krävs av FN och våra folkvalda politiker för att sätta press på ockupationsmakten Israel: de behöver bara följa och försvara de överenskommelser som de själva arbetat fram eller undertecknat. Annars är de skyldiga att förklara varför till exempel fjärde Genèvekonventionen inte ska gälla för alla stater. Carl Bildt, vad säger du?

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria