Fria.Nu

Flyktingar utsätts för övergrepp i Grekland

Allvarliga människorättsbrott och övergrepp – det är vad som möter flyktingar och papperslösa invandrare i EU:s sydöstra hörn.

Detta enligt en ny rapport som publicerades på måndagen av Grekiska juristgruppen för flyktingars rättigheter och den tyska människorättsorganisationen Pro Asyl. Den bygger på intervjuer med flyktingar från ett stort antal länder – varav en del har suttit gripna på grekiska flyktingmottagningar. Men den bygger också på intervjuer med myndighetspersonal och människorättsaktivister.

Enligt rapporten brukar den grekiska kustbevakningen använda alla tillgängliga medel för att mota tillbaka de flyktingar som försöker ta sig över till landet i båtar från turkiskt territorium. I vissa fall genom att försöka skada flyktingarnas båtar så att de blir tvungna att återvända till Turkiet.

Sedan början av året tycks det som att människosmugglare i högre utsträckning försöker transportera in människor till EU sjövägen mellan Turkiet och Grekland. Kusten är lång och svårbevakad. Vissa av de flyktingar som grips hålls enligt rapporten isolerade i flera dagar innan de skickas tillbaka till Turkiet igen.

Den grekiska kustbevakningen och polisen bryter mot flera internationella konventioner som Grekland undertecknat. Men även de personer som lyckas ta sig över gränsen blir felaktigt behandlade.

Enligt rapporten nekas flyktingar flera grundläggande rättigheter, däribland rätten till en rättvis granskning av deras fall, samt möjligheten att överklaga fattade beslut. Flyktingar kan hållas inlåsta under lång tid, trots att ytterst få asylansökningar blir godkända. Många av flyktingarna blir dessutom mycket illa behandlade.

Enligt Maria Piniou Kalli, ordförande för Rehabiliteringscentret för tortyroffer, så har man kunnat dokumentera minst två fall där flyktingar som hållits gripna blivit så illa behandlade att det är att betrakta som tortyr. Flyktingarna ska ha blivit svårt misshandlade. Bland annat har de blivit slagna på fotsulorna och har utsätts för skenavrättningar.

– Det som oroar mig är att de metoder som använts inte leder till några synliga och permanenta skador. Det kan tyda på att personalen fått instruktioner om hur de ska gå tillväga, säger Kalli.

I rapporten ställs krav på att EU tar fram en ny flyktingpolitik.

– Det vi upplever i dag är resultatet av EU:s flyktingpolitik. Detta är Fort Europa, säger Giota Masouridou från Grekiska juristgruppen för flyktingars rättigheter.

Juristgruppen kräver att den så kallade Dublinförordningen – som innebär att flyktingar bara kan söka asyl i det första säkra land de kommer till – slopas.

– Den inhumana teknokratiska förordningen är diskriminerande mot de medlemsländer som ligger vid EU:s yttre gränser och innebär att länder som Grekland ensamma får hantera problemen, säger Giota Masouridou.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Protester mot sämre pensioner

I Grekland har det varit stora strejker i protest mot att regeringen ändrar reglerna för pensioner. Den grekiska regeringen säger att de måste ändra reglerna, för pengarna räcker inte. Andra säger att staten förlorar mer pengar på skattefusk än man sparar på sämre pensioner.

Fria.Nu

Greklands kustbevakning misshandlar flyktingar

Flyktingar som kommer till Grekland från Turkiet råkar ofta illa ut. Kustbevakningen har sönder deras båtar och har misshandlat flera flyktingar. Det skriver grekiska jurister i en ny rapport.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Stockholms Fria