Fria.Nu

Talespersoner från Sudan nekades visum

Tre sudanesiska människorättsaktivister som var inbjudna att medverka på MR-dagarna i Stockholm nekades inresetillstånd i Sverige. Enligt arrangörerna har det länge varit ett känt problem att visumansökningar från Sudan till Sverige avslås rutinmässigt.

Tre människorättsaktivister från Sudan som var inbjudna till MR-dagarna i Stockholm, nordens största forum för mänskliga rättigheter, nekades visum till Sverige. De tre kvinnorna som kommer från freds- och kvinnoorganisationer skulle medverka på evenemanget för att ge sin syn på läget i Darfur och vad civila organisationer kan göra för att skapa fred.
Enligt arrangörerna har Migrationsverket inte givit några klara besked om varför aktivisterna inte tilläts inresa i landet. Men då det inte finns någon svensk ambassad i Sudan är det den italienska ambassaden i Karthoum som på uppdrag av svenska Migrationsverket har ansvar för att handlägga visumansökningar till Sverige.
– Det är motstridiga besked som angetts från de svenska myndigheterna. Men vi ska gå vidare med det här och försöka ta reda på närmare detaljer kring ärendet, säger Leif Ericsson, projektansvarig för MR-dagarna.
Enligt uppgifter till arrangörerna från UD har Migrationsverket rutinmässigt svarat att de inte har någon erinran", vilket den italienska ambassaden påstås ha tolkat som avslag. Men en av de tre inbjudna kvinnorna, Samia Ishag, som skulle hållit avslutningstalet på evenemanget, fick beskedet av den italienska ambassaden att det var Migrationsverket i Sverige som inte godkänt henne.
Leif Ericsson säger att arrangörerna å Sveriges vägnar framfört en ursäkt till henne över agerandet.
– Hon är nog ganska luttrad, men hon skrev att hon har rest mycket till andra länder, bland annat USA, och aldrig haft något problem att få visum.
– Vi är oerhört besvikna. Det här handlar om Sverige, om Europa, som människor ska behöva ta sig över helt orimliga hinder för att ta sig in i.

Den etiopiske författaren Abdi-Noor Mohamed, en annan av de inbjudna till MR-dagarna, fick köa i tre veckor utanför svenska ambassaden i Addis Abeba för att få visum.
– Det hjälpte inte att han sa till vakterna att han hade en speciell inbjudan och en tid att passa. Men till slut lyckades han i alla fall få komma hit, säger Leif Ericsson.

Ansvarig person för visumfrågor på Migrationsverket, Kenneth Fluor, har under veckan varit ledig och därför inte kunnat kommentera det skedda. Pressansvariga Marie Andersson tycker att det hela låter mycket besynnerligt och menar att det som skett nu ska undersökas.
– När ett annat Schengenland representerar oss kan de bara bevilja visering, inte avslå. Är det så att landet ändå finner skäl att neka visum ska de hänvisa personen vidare till ett land som har en svensk ambassad, säger hon.
– Att missförstånd kan uppstå är väl inte så ovanligt här i världen, men i det här fallet borde det från ambassaden ha klargjorts för inbjudaren och den som sökt vad det var som uppstod. Enligt våra anvisningar skulle de inte ha fattat ett negativt beslut.
Leif Ericsson menar att det föreligger någon sorts konflikt mellan Migrationsverket och italienska ambassaden, varför visumansökningar från Sudan till Sverige rutinmässigt avslås. Problemet är enligt honom långt ifrån nytt utan har varit känt sedan lång tid av de svenska myndigheterna som underlåtit att åtgärda det.
– Det här har pågått mellan ett halvt och ett år. Till och med Sudans tillträdande ambassadör i Stockholm nekades visum. Då är det en välvillig tolkning att det skulle bero på en rutinmässig felhantering. Har man känt till ett problem under så lång tid, och man vet vilka allvarliga konsekvenser det får, kan man tala om en avsiktigt bristande vilja hos Migrationsverket. Det är något man inte kan tolerera.

[email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

Nya boenden för våldsutsatta kvinnor

Under 2008 kommer kvinnojourerna i Stockholm att tilldelas 21,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen. Främst satsas pengarna på uppbyggnad av nya verksamheter och boenden för våldsutsatta kvinnor med särskilda behov. Terrafem är en av de föreningar som får ekonomisk draghjälp att starta ett nytt stödboende.

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria