Stockholms Fria

Kvinnor utan bostad blir forskningsobjekt

Catharina Thörns avhandling tar upp ett ämne som många helst inte vill tänka på.

Men de finns där, även om folk inte vill låtsas om dem. De senaste åren har det forskats och skrivits en del om hemlöshet och bostadslösas situation. Catharina Thörn har forskat kring bostadslöshet från ur kvinnors perspektiv.

Frågeställningen lyder: Hur synliggörs 'hemlösa' kvinnor, vilka bilder skapas av 'hemlösa' kvinnor och deras situation och vad betyder detta för de kvinnor som definieras som 'hemlösa'?

I avhandlingen behandlas ämnet hemlöshet utifrån ett politiskt och etiskt perspektiv, men författaren har också ett intresse för hur hemlösa ser på begreppet hemlöshet och hur de definierar begreppet. Thörn poängterar även vikten av att inte bara undvika att framställa den hemlösa kvinnan som ett offer utan också att inte göra henne till ett objekt för forskningen. I inledningen klargör hon att hon inte vill använda begreppet hemlöshet utan hellre kvinnor utan bostad, mest för att de själva ser ordet hemlöshet som mer negativt.

I avhandlingen skildras mediernas syn på hemlösa och Thörn har också intervjuat hemlösa kvinnor. Thörn refererar också flitigt till tidigare forskning och artiklar i ämnet.

Det som gör boken speciell är paradoxen att kvinnan generellt kopplas samman med hemmet och att det är där förtrycket har en central plats. Schablonen att kvinnans plats är vid spisen blir helt plötsligt något obegripligt i avhandlingens sammanhang.

Eftersom kvinnan i allmänhet befinner sig i en utsatt position blir detta ännu mer påtagligt då hon inte har ett tryggt hem att gå till. Det är dessa paradoxer och faktum som skapar intresse att läsa boken.

Elin Herlitz

Fakta: 

LITTERATUR: Kvinnans platser - bilder av hemlöshet
Författare: Catharina Thörn

Bokförlag: Egalité

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria