Fria.Nu

Utsläppsrätter utan nämnvärd effekt

Handeln med utsläppsrätter har inte minskat utsläppen nämnvärt, ändå är många fortsatt positiva. Kostnadseffektiv, säger vissa, men det finns även kritik, bland annat mot att handeln orsakat högre elpriser.

Enligt Energimyndigheten har handeln med utsläppsrätter potential att leda till kraftigt minskade utsläpp. Men hur stora minskningarna blir bestäms av de tak som sätts för de totala utsläppen inom EU.
I Sverige har Naturskyddsföreningen, SNF, försökt att sänka utsläppen genom att själva köpa upp och sedan sälja utsläppsrätter till privatpersoner och företag. Försäljningen har under 2007 kritiserats som meningslös i media, men SNF anser att förmedlingen av utsläppsrätter är ett av flera redskap i klimatarbetet.
– Vad som händer när man köper en utsläppsrätt hos oss är att man är med och skrotar rätten att släppa ut ett ton koldioxid. Det vill säga, vi köper den och tar den från marknaden, säger Anders Grönvall, pressansvarig på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen startade förmedlingen av utsläppsrätter för att visa att man kunde använda konsumentmakt för att minska den totala mängden utsläppsrätter på klimatbörsen, som ett komplement till det traditionella klimatarbetet.
Enligt Anders Grönvall hade SNF den 31 oktober förra året sålt 13 210 utsläppsrätter. Samtidigt är Naturskyddsföreningen noga med att påpeka att man inte kan ersätta egna utsläppsminskningar med utsläppsrätter.

Handeln med utsläppsrätter för företag har granskats i en studie som gjorts vid institutionen för industriell ekologi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Några av nackdelarna med systemet är, enligt studien, den alltför generösa utdelningen av kvoter samt att inte alla sektorsområden ingått i handeln. Det har inneburit att svenska energiföretag har kunnat sko sig på systemet, tack vare att de har vatten- och kärnkraftbaserad produktion som inte ger klimatpåverkande utsläpp och ändå fått tilldelning. Dessutom har de kunnat höja elpriset med utsläppshandeln som motiv.
Även Naturskyddsföreningen anser att utdelningen har varit för generös.
– Vi anser att EU-kommissionen delat ut för många utsläppsrätter till medlemsländerna både den förra perioden men även den nya perioden. Färre utsläppsrätter har delats ut, men det är fortfarande för många för att vi ska få den utsläppsminskning som krävs, säger Anders Grönvall.
En annan nackdel enligt studien är att det bara är koldioxidutsläpp som ingår, övriga växthusgaser omfattas inte.

De fördelar som lyfts fram i studien är att systemet är accepterat av de företag och aktörer som varit inblandade i provverksamheten. Därför har detta system en potential att snabbt komma igång, menar man. En annan fördel är att det även medfört att miljöproblemen aktualiserats. Detta kan i sin tur leda till att de berörda företagen utför fler miljöåtgärder än vad som påverkas av handeln.
Handelssystemet har också bedömts som mer kostnadseffektiv än andra system för att begränsa klimatpåverkan, som till exempel skatter och lagar. För Sveriges del har det beräknats spara tre miljarder kronor per år jämfört med andra sätt att uppnå åtagandet i Kyotoavtalet.
Men Anders Grönvall anser att det finns fler sätt att ta itu med utsläppen.
–En höjd och stegvis ökande koldioxidskatt är kanske det bästa, men också stimulans till teknikutveckling och andra lagregleringar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Naturvårdsverket överklagar beslut om guldgruva i Lycksele

Miljödomstolen har bestämt att företaget Lappland Goldminers får bryta guld i södra Lappland. Tre markägare överklagar beslutet för att gruvan kommer att förstöra naturen. Naturvårdsverket överklagar också. De säger att Lappland Goldminers inte kommer att ta hand om avfallet från gruvan tillräckligt bra.

Fria.Nu

Nu finns en bok om att sälja varor och tjänster till staten

Kommunerna, landstingen och staten köper varor och tjänster för 400 miljarder kronor om året. Mest köper de från företag som svenskar äger. Men nu finns en bok som berättar för invandrade företagare hur man gör när man är med i en offentlig upphandling.

Fria.Nu

Tuffa sparkrav i Skarpnäck nästa år

Stora sparkrav är konsekvensen av den verksamhetsplan och budget som antogs vid Skarpnäcks stadsdelsnämnd i början av december. Större barngrupper, färre boendestödjare och mindre anslag till ekonomiskt bistånd är bara några av konsekvenserna.

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för 62 miljarder kronor. Sesam ger tips om julklappar som gör många människor glada: både den som får julklappen och dem som har producerat den.

Fria.Nu

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för ofattbara 62 miljarder kronor. Här tipsar Fria Tidningar om gåvor som inte bara gläder den du ger dem till utan även kan förbättra villkoren för den som producerar dina klappar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria