Stockholms Fria

GFT portas från pressvisningar

SF Bio stänger dörren för pressvisningar i Göteborg. Nu ska bara de största medierna bjudas in. SFT:s systertidning Göteborgs Fria Tidning är en av de mindre medier som nu portas från pressvisningarna.

– Man blir förbannad när de beter sig som de gör, säger Tobias Magnusson, kulturredaktör för GFT. Från och med september fick jag inga fler pressutskick från SF, med motiveringen att de har rensat i listan. Det är oprofessionellt. I långa loppet hindrar det fler röster från att komma till tals och leder till en slätstruken journalistik.
Tobias Magnusson säger att tidningen aldrig har misskött sig, utan skrivit om de filmer som man har besökt.
– Filmbolagen borde ju tycka att all uppmärksamhet runt en film är bra. Det är bekymmersamt om det ska finnas förtur för de stora medierna. Tänk om man skulle resonera så även på andra områden, hur skulle det se ut?
Hädanefter får de små medierna stötta varandra, säger han.
– Vi får skriva om filmer som visas på Folkets bio istället. Det är ju tråkigt att våra läsare inte får läsa om andra filmer, men det är SF:s fel. På det här sättet styr man också läsare till de stora tidningarna och förhindrar små medier från att verka på samma villkor.

SF Bio skyller på filmbolagen.
– Vi har haft alldeles för många på pressvisningarna och både filmbolagen och vi kände att vi måste sätta en gräns någonstans, säger Carina Gustafsson på SF Bio. Vår lista bestod av 70-80 personer. Det blev för fullt och så många medier finns inte i Göteborg.

Är det en ekonomisk fråga?
– Ja, indirekt blir det ju det, många verkar vilja gå gratis på bio.

Carina Gustafsson hänvisar GFT till respektive filmbolag, från vilka tidningen kan ansöka om pressbiljetter för en film åt gången. Tobias Magnusson är starkt kritisk till den inställningen.
– Jag kommer inte att rätta mig efter deras instruktioner. Jag vill jobba på samma villkor som övriga medier.

Mattias Lundin, marknadschef på 20th Century Fox, betonar att företagets uppgift inte är att visa film gratis utan att pressvisningar ska ses som ett arbetsredskap. Fox använder begreppet "etablerade medier" som urvalskriterium vid sina pressvisningar.
– Man måste ha en viss cirkulation. Mediet ska vara etablerat eller ha en ganska hög faktisk räckvidd eller upplaga. Tidningsmässigt skulle jag säga en upplaga på minst 20000 exemplar. När det gäller webben är det mer flytande, men till exempel är 500 besökare per månad för lite.
Han menar att den allmänna attityden i fildelningsdebatten, att film och musik ska vara gratis för alla, "smittat av sig" även till pressvisningarna.
– Det har hänt att hela sportredaktioner har kommit. Det finns en sådan inställning, att jag jobbar med media så har jag rätt att se film. Så är det inte. Alla har naturligtvis rätt att recensera, men då får man gå på premiären.
När det gäller vilka som får gå på de pressvisningar som SF Bio arrangerar för 20th Century Fox har SF Bio haft sista ordet.
– De kan Göteborg bäst och vi har sagt att vi stödjer deras beslut, säger Mattias Lundin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria