• 16 veckor, fostrets rörelser blir alltmer kraftfulla.
  • 20 veckor och cirka 20 centimeter. Sugreflexen utlöses när tummen kommer nära munnen.
  • Lennart Nilsson gav en unik inblick i människans utveckling. Han avled förra helgen, 94 år gammal.
Stockholms Fria

Fotografiska hyllar Lennart Nilsson

Unikt tillfälle att se några av fotografen Lennart Nilssons bilder ur Ett barn blir till.

Den i helgen avlidne legendariske fotografen Lennart Nilsson (1922–2017) hedras med en utställning på Fotografiska som visar delar ur den världskända serien Ett barn blir till i storformat.

Utställningen öppnar fredagen den 3 februari, bara dagar efter Nilssons död.

Lennart Nilsson var en av de första fotografer som ställde ut på Fotografiska och klippte även bandet vid invigningen. Många av fotografierna som ställdes ut vid utställningen 2010 hade aldrig tidigare visats.

Lennart Nilssons fotoserie Ett barn blir till publicerades först som ett 16-sidigt reportage i tidningen Life 1965 och blev sedan en bok – faktiskt en av världens mest sålda fotoböcker. Med elektronmikroskop och förstoringar på flera hundra tusen gånger dokumenterar Nilsson fostrets utveckling under nio månaders graviditet. Resultatet var fotografier med en aldrig tidigare skådad upplösning.

Elva år senare gav han ut en uppdaterad utgåva av boken med nya bilder, tagna med ett endoskop, en titthålskamera.

– Vad inte alla kommer ihåg är att Lennart Nilsson redan från början av sin gärning även var Sveriges bästa dokumentärfotograf. Hans skildringar av Stockholm var episka och han var en mästare både i komposition och närvaro i mötet, vilket alltid är det som skapar storheten, säger Fotografiskas vd Jan Broman, som kände Lennart Nilsson då fadern Rolf Broman var kopist åt Nilsson.

Fakta: 

FAKTA

• Lennart Nilsson (1922–2017) blev 94 år gammal och var bosatt på Östermalm. Han började sin bana som reportagefotograf åt bland annat tidskrifterna Se och Life.

• 2009 tilldelades han hederstiteln Professors namn av Sveriges regering, en utmärkelse för insatser som har stor folkbildande betydelse.

• Utställningen visar några av bilderna ur serien Ett barn blir till i storformat. Öppnar den 3 februari på Fotografiska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

© 2024 Stockholms Fria