Fria.Nu

Tjejer med ätstörningar får hjälp på internet

Nu kan tjejer som har problem med maten få hjälp på internet. Ätstörningszonen har startat en chatt där ungdomar kan prata om sina problem. Chatten har blivit mycket populär.

Många unga kvinnor har problem med maten. De kan äta för mycket eller för lite. Sådana problem kallas ätstörningar. Cirka 10 till 15 procent av alla unga kvinnor har problem med ätstörningar.Tjejzonen är en förening i Stockholm. De hjälper unga kvinnor som har psykiska problem. För två år sedan startade de Ätstörnings-zonen för att hjälpa unga kvinnor med ätstörningar. Ätstörningszonen hade ett telefon-nummer som man kunde ringa och prata om ätstörningar.– Men det var få tjejer som ringde. Det var oftare en släkting eller en skolkurator som ringde, säger Maria Munkesjö på Ätstörningszonen.Nu har de startat en chatt istället. Den som vill prata om ätstörningar kan chatta med någon på Ätstörningszonen. Det betyder att man skriver sina frågor på internet och att någon sitter och svarar direkt. Chatten har blivit mycket populär.– Det här var rätt sätt att hjälpa ungdomarna. De känner sig trygga när de kan chatta utan att någon vet vem de är. De vet att den som de pratar med inte kommer att kontakta föräldrarna till exempel. De flesta som ringer är högstadie-tjejer som undrar vad en ätstörning är.

Är ätstörningar ett problem som blir större?– Det är inte fler som får sjukdomarna anorexi eller bulimi. Men det finns många som har olika sorters problem med maten och med sig själva.Ätstörningszonen är till för tjejer som har lättare problem med ätstörningar. De som arbetar på Ätstörningszonen är volontärer. Det betyder att de arbetar gratis. Kunskapscentrum för ätstörningar utbildar volontärerna. Volontärerna hänvisar också ungdomar med stora problem till kunskapscentret. Ätstörningszonen är till för att ungdomar ska ha någon att prata med, men man kan inte ge vård.

Erika Wislez studerar till sjuksköterska och är volontär på chatten. Hon tycker att chatten är bra.– Den är så lätt att använda, alla tonåringar vet hur man chattar. Det är inte för personligt men man får ändå en kontakt.Vilka frågor kommer upp?– Några är oroliga för en kompis, andra har egna problem. Några kommer tillbaka flera gånger och då fortsätter vi där vi slutade förra gången.Forskaren och psykoterapeuten David Clinton har ansvar för utbildningen. Han tycker att chatten är mycket viktig.– Den är viktig för de tjejer som funderar på att söka vård, och också för dem som har fått vård och ska komma tillbaka till vardagen.

Anorexi och bulimi är sjukdomar som har fått mer och mer uppmärksamhet. Många är kritiska till magra fotomodeller och att alla ska försöka vara smala.– Många pratar om att man ska se ut på ett visst sätt. Om man känner sig osäker och ensam så är det lätt att bli påverkad, säger Maria Munkesjö.Maria Munkesjö är ändå hoppfull.– Vi finns på internet, de som behöver oss kan lätt få kontakt. Våra volontärer tar dessa tjejer på allvar och försöker hjälpa dem.Lätt svenska: Petra HanssonVill du ha kontakt med Ätstörningszonen? Gå in på www.tjejzonen.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lyckad turné för Noaks ark

Många som får en diagnos som hiv-positiva är nyanlända till Sverige. Därför siktar Noaks ark på den under sin sommarturné.

Boende protesterar mot ombyggnader vid Henriksdalsberget

Bostadsområdet på Henriksdalsberget tronar som en borg ovanför det gytter av bilvägar och byggarbetsplatser som präglar västra Sicklaön. I takt med stadsdelens expansion ökar behovet av nya trafiklösningar, men det nuvarande förslaget ses inte med blida ögon av de boende i ”Henkan”.

Göran bjuder på tårta för 68 miljoner kronor

Efter utdragna debatter i kammaren klubbades i onsdags det omstridda vårdnadsbidraget igenom. Kristdemokraterna firade med tårtkalas i Stockholms city och oppositionen kontrar med ett eget program för familjepolitik.

Fria.Nu

Sexualbrott granskas av privat lobbygrupp

Unga förövare ska kunna låsas in efter avtjänat straff för att avsluta en obligatorisk behandling. Det föreslår en expertgrupp i syfte att minska antalet våldtäkter.
- Jag förstår viljan och tanken. Men det är farligt att blanda ihop strafflagstiftningen med vårdbehov, säger Alice Åström, vice ordförande i vänsterpartiet.

Fria.Nu

”Ökat skogsbruk räddar klimatet”

Arbetsköparorganisationen Skogsindustrierna lanserade i veckan en kampanj som lyfter fram skogens och skogsbrukets positiva inverkan på klimatet. Skogens förmåga att binda koldioxid bör tas med i beräkningarna när man sätter upp klimatmål, menar man. Men Naturskyddsföreningen, SNF, ser utspelet som ett sätt att plädera för en intensifiering av skogsbruket, vilket går i linje med regeringens skogspolitiska proposition från tidigare i år.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria