Fria.Nu

Bristande bedömningar i missbruksvården

Sambanden mellan vissa personlighetsstörningar, missbruk och kriminalitet har kartlagts i ny unik studie.

FRIA TIDNINGEN En grupp svenska och danska forskare har följt 1 052 tunga narkomaner i södra Sverige under åren 1977-2004. Resultaten visar att personlighetsstörningar kan vara en bakomliggande orsak till både missbruk och kriminalitet.

Att göra psykiatriska bedömningar är ovanligt inom missbruksvården. Därigenom har man missat möjligheter att förebygga kriminalitet, anser författarna till rapporten, som i veckan lades fram vid Lunds universitet.
Ungefär 70 procent av patienterna i studien hade någon form av psykisk störning, 23 procent av dessa fick diagnosen antisocial personlighetsstörning.
- En antisocial störning uppstår ofta i tidig ålder, säger docent Mats Fridell. Hos en mindre grupp blir störningen permanent och är då väldigt stabil över tid. Den innebär framför allt svårigheter att anpassa sig till samhället och oförmåga att känna ansvar och empati.
Studien har visat att antisocial personlighetsstörning och amfetaminmissbruk ofta hänger ihop och att dessa två faktorer har starka samband med våldsbrott.
- Det verkar finnas en uppdelning mellan psyk- och missbruksvården, och det är olyckligt. Vi borde jobba mer förebyggande, säger Anna Attergren Granath (fp), ledamot i Stockholms läns landstingsfullmäktige.

De nationella riktlinjer som dragits upp av Socialstyrelsen förordar samverkan med psykiatrin när missbruk sammanfaller med psykisk sjukdom.
- Jag tror att det kan finnas en eftersläpning där. Vi får försöka samla kommuner och landsting i det här arbetet, för det ser olika ut på olika platser, säger Anna Attergren Granath.
I veckan aviserade folkhälsominister Maria Larsson att hon tillsatt en utredning som ska undersöka möjligheterna att flytta missbruksvården från kommunerna till landstinget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lyckad turné för Noaks ark

Många som får en diagnos som hiv-positiva är nyanlända till Sverige. Därför siktar Noaks ark på den under sin sommarturné.

Boende protesterar mot ombyggnader vid Henriksdalsberget

Bostadsområdet på Henriksdalsberget tronar som en borg ovanför det gytter av bilvägar och byggarbetsplatser som präglar västra Sicklaön. I takt med stadsdelens expansion ökar behovet av nya trafiklösningar, men det nuvarande förslaget ses inte med blida ögon av de boende i ”Henkan”.

Göran bjuder på tårta för 68 miljoner kronor

Efter utdragna debatter i kammaren klubbades i onsdags det omstridda vårdnadsbidraget igenom. Kristdemokraterna firade med tårtkalas i Stockholms city och oppositionen kontrar med ett eget program för familjepolitik.

Fria.Nu

Sexualbrott granskas av privat lobbygrupp

Unga förövare ska kunna låsas in efter avtjänat straff för att avsluta en obligatorisk behandling. Det föreslår en expertgrupp i syfte att minska antalet våldtäkter.
- Jag förstår viljan och tanken. Men det är farligt att blanda ihop strafflagstiftningen med vårdbehov, säger Alice Åström, vice ordförande i vänsterpartiet.

Fria.Nu

”Ökat skogsbruk räddar klimatet”

Arbetsköparorganisationen Skogsindustrierna lanserade i veckan en kampanj som lyfter fram skogens och skogsbrukets positiva inverkan på klimatet. Skogens förmåga att binda koldioxid bör tas med i beräkningarna när man sätter upp klimatmål, menar man. Men Naturskyddsföreningen, SNF, ser utspelet som ett sätt att plädera för en intensifiering av skogsbruket, vilket går i linje med regeringens skogspolitiska proposition från tidigare i år.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria