• Stundtals är Pleijel vaken och klarsynt, men ofta ligger halvsömnens dimma som ett daggigt spindelnät mellan texten och verkligheten.
Stockholms Fria

Döden, stenar och fjärilar

'Jag är långsam' skriver Pleijel. Det är inte jag. Agneta Pleijels dikter är inte intensiva, de hugger inte vilt omkring sig eller rusar vilt mot solen och skriker, de skapar lugn. Visst är vissa av dikterna vilda, men mer som kaprifoler och som fåglar än som lust, explosiv vilja och adrenalinfyllt rus.

Dessa dikter är inte riktigt skrivna för mig, åtminstone inte för mig just nu, ändå tycker jag att de är vackra. Pleijel skriver mycket ärligt och ibland kanske lite väl suggestivt, men i jämförelse med andra poeter är hon inte så långsam som hon tror och dessutom mycket öppnare, rak och mer äkta än hon skulle kunna vara. Dikterna har en puls, en rytm, som följer texten igenom boken. Diktsamlingen är lite ojämn men så är också dikterna från olika tidsperioder. Vissa av dikterna är skrivna i djup sorg, andra i stilla betraktande, vissa handlar om döden, andra om stränder och fjärilar, många av dem känns som om de vore drömmar, inte bara som nedskrivna drömmar efter natten, utan som om man vore mitt i drömmen, de är som dagdrömmar på papper. Stundtals är Pleijel vaken och klarsynt men ofta ligger halvsömnens dimma som ett daggigt spindelnät mellan texten och verkligheten.

Vad jag tycker om med boken är att den är så orädd, den är lugnande och aldrig hysterisk, trygg liksom. Närheten till naturen är också något jag verkligen kan tycka om och vilja vila längre i. Agneta Pleijel skriver med en närhet, inte bara till det glittrande havet och de blå himlarna, utan även till de djupaste skogstjärnar och till de mest regntyngda moln. Hennes språk är oändligt målande utan att för den skull rabbla adjektiv. När jag stänger boken är till och med jag, en kicksökande adrenalinbrud, lite lugnare i andningen.

Fakta: 

POESI
Mostrarna och andra dikter

Författare: Agneta Pleijel

Bokförlag: Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna Nicole är död - leve Aftonbladet!

Anna Nicole Smith är död. Det var torsdagen den 8 februari som Smith föll ihop på ett hotellrum i Florida. Smith har tillryggalagt en lång karriär som modell, men även som hemmafru (en yrkeskategori som en mycket hög andel av USA:s medborgare tillhör).

Weisberg gör Fi:s program till praktik

Aftonbladet gör klippdockor, media skvallrar om personkonflikter och 1600-talsbegreppet 'häxjakt' får chans till en revival. Varför är Feministiskt initiativ ett så stort hot och för vem?

Svår balansgång att göra ungdomsfilm

Emma Hamberg och Hella Joof är lika exalterade båda två. Vi träffas några timmar innan Linas kvällsbok gör premiär på vita duken och det riktigt känns hur det pirrar i magen på dem. För Emma Hamberg har det svåraste varit att inte få sväva ut så mycket när hon gjort om sin bok till filmmanus.

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria