Stockholms Fria

Poliser kan dömas för misshandel

På onsdag inleds rättegången mot de två poliser som står åtalade för att ha misshandlat Francis Abedi i Kista centrum i december förra året. Samma dag anordnas en manifestation mot polis- och väktarvåld på Sergels torg.

VÅLD (SFT) Förra året i december blev Francis Abedi, 24 år, fotograferad av poliser i Kista centrum. Han bad dem sluta och blev krävd på legitimation.

Efter en ordväxling satte poliserna på honom handfängsel, tvingade ner honom på golvet och sprutade pepparsprej i hans ansikte, enligt Abedi. Poliserna ska även ha dunkat hans huvud i golvet.

Sedan tog de ut honom på torget mitt i vintern och hällde vatten i ansiktet. Där fick han ligga på marken och vänta i 45 minuter. Francis Abedi själv är övertygad om att poliserna gick på honom för att han är svart.

Nu är poliserna åtalade för misshandel och fälls de kommer de att avskedas. Rättegången inleds onsdagen den 29 september i Solna tingsrätt.

Chefsåklagare Christer Ekelund har vittnesuppgifter och teknisk bevisning som stöder att poliserna misshandlat Francis Abedi. Åtalet gäller misshandel, olaga frihetsberövande och olaga tvång alternativt tjänstefel. En av poliserna är även åtalad för en annan händelse vid Karolinska sjukhuset, då han ska ha använt pepparsprej.

Men även försvaret har vittnen, som alltså stöder polisernas version om att de inte använt för mycket våld.

- Försvaret har åberopat en mängd vittnen, bland annat civilklädda poliser som fanns på plats och som har bevittnat olika delar av händelsen, säger Christer Ekelund.

Samma dag som rättegången inleds håller Kampanjen mot polis- och väktarvåld en manifestation på Sergels torg. Manifestationen är initierad med anledning av Francis Abedis fall och riktar sig särskilt mot den legaliserade rasism som kampanjen tycker finns hos statsmakten.

- Vi ska kunna känna oss trygga när vi går på gatan, oavsett kön eller hudfärg, säger Karianne Esseveld från kampanjen.

Ulrika Sundbäck

[email protected]

Manifestationen mot polis- och väktarvåld hålls onsdagen den 29 september klockan 18 på Sergels torg.

Fakta: 

Nästan alla förundersökningar läggs ner
* I dag saknar polisen överblick över hur många poliser som anmäls för brott. De sex regionala internutredningsgrupper som finns har inga rutiner för att ge sitt material till den nationella personalansvarsnämnden. Även den regionala statistiken är bristfällig.
* Chefsåklagare Christer Ekelund ansvarar för arbetet med anmälningar mot poliser i Stockholm och på Gotland. Han bekräftar bilden av att statistiken är bristfällig: 'Jag och min kollega för statistik manuellt här'.
* 97 procent av förundersökningarna mot poliser i Sverige läggs ner. Av de tre procent av anmälningarna som går till åtal leder drygt 50 procent till en fällande dom, enligt en avhandling av Annika Norée från 2001.
* Enligt Christer Ekelund gick 31 anmälningar till åtal eller strafföreläggande år 2002. Av dem var 9 misshandelsfall. 76 procent av åtalen ledde till fällande domar, av misshandelsåtalen ogillades 4.
* Andelen av åtalen mot poliser som leder till fällande domar är betydligt lägre än i övriga åtal. Det beror på att beviskraven är högre i polismål.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria