Stockholms Fria

Mansbrist i kompismatchning

I ett Stockholm där segregationen ökar erbjuder allt fler kommuner kompismatchning för att integrera nya och etablerade invånare. SFT talar med grundarna till Kompis Sverige, som efterlyser män som vill ha en nyanländ vän.

740 nyanlända och etablerade Stockholmare har fått nya kompisar under de senaste två åren, efter att ha djupintervjuats och matchats ihop av Kompis Sverige.

– Det som skiljer oss från andra integrationsprojekt är att vi ser integration som en tvåvägsprocess. Inte som att en etablerad svensk ska guida en ny, utan att båda lär sig av varandra, säger grundaren Natassia Fry, som själv fått värdefull kunskap om kinesisk kultur och politik på detta sätt.

När fokus läggs på att nyanlända måste integrera sig, missar man etablerade svenskars ansvar för segregationen, menar medgrundaren Pegah Afsharian:

– Många gånger utmynnar okunskapen i rädsla och fördomar. Vårt mål är att det ska ske en ömsesidig inkludering. Att etablerade svenskar från innerstan ska kunna känna att ”jag har varit i Botkyrka och jag har en kompis där”. Då känns det inte skrämmande.

Segregationen ökar i Stockholm, enligt Stockholms stads nya rapport ”Skillnadernas Stockholm”. Men samtidigt visare en färsk Sifo-undersökning att 54 procent av svenskarna kan tänka sig att ställa upp ideellt för att dela med sig av sina kunskaper om den svenska arbetsmarknaden till en person som invandrat. Och varje möte kan vara avgörande, enligt Pegah Afsharian:

– Vi har märkt att många nya svenskar bär på misslyckade försök till kontakt med etablerade svenskar – de kan ha gått fram till nån på tunnelbanan. Då det räcka med att de får en svensk kompis, för att de ska förändra sin bild av alla svenskar.

Kompis Sverige började som ett ideellt engagemang 2013, men har vuxit till snart fyra heltidstjänster. Botkyrka, Värmdö, Tyresö och Nacka kommun erbjuder idag nyanlända en kompismatch, och i höst inleder även Nynäshamn och Haninge samarbete med organisationen, som svarar för att rekrytera de etablerade svenskarna. De flesta är innerstadskvinnor mellan 20 och 45 år – i den kategorin har Kompis Sverige rekryteringsstopp fram till september.

– Däremot har vi brist på 20–30-åriga män, säger Natassia Fry.

Organisationen erbjuder kompisparen gratis aktiviteter i staden, som streetbasket, yoga och besök på Fotografiska, Dramaten och Kungliga Operan.

– Det betyder otroligt mycket att de stöttar oss. Många deltagare får uppleva saker som det annars kanske tar år för dem att ha råd med, säger Pegah Afsharian.

HANNA WESTERLUND

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Integration i rullning

Stockholm har fått ett nytt fotbollslag: RWS Rosa United. ”Man har väldigt roligt här”, säger Brans Ahmed Alhamed från Syrien. Vi var med på premiärträningen.

© 2024 Stockholms Fria