Hungerstrejken på "Plattan" fortsätter
I måndags kväll avbröts hungerstrejken på Sergels torg i Stockholm. Tillståndet för demonstrationen som pågått sedan den 6 september hade gått ut. Men på onsdag kväll var Rafael Altez med flera på plats igen med ett nytt tillstånd med fem personer som ska fortsätta hungerstrejken.
Nu har hungerstrejken utökats med Isabel Orostica, Raul Ernesto och Ruben Tastas Duke. De strejkande har även fått ett hus i frigolit från KTH. I går vid demonstrationen mot polisvåldet visade de filmen Terrorister av Stefan Jarl och Lukas Moodysson.
- Då kom polisen och avbröt filmvisningen. De sa att vi inte hade tillstånd för det, men det har vi inte för kaffekokning heller, säger Ruben Tastas Duque.
Rafael Altez berättar att han avbrutit hungerstrejken. I framtiden kommer han att vara koordinatör för dem som fortsätter. De strejkande kommer att avlösa varandra.
Han säger att mötet med arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Teres Lindberg den 22 september inte gav något. Och att hungerstrejken kommer att fortsätta till dess de strejkandes situation är löst, på arbets- och bostadsmarknaden.
- Det var bara ett samtal som inte gav något konkret resultat. Hon sa att hon kunde hjälpa mig att få kontakt med Diskrimineringsombudsmannen, men det kan jag göra själv, säger Rafael Altez.
- Vi hade en bra diskussion, men jag som politiker kan inte göra något för en enskild person. Diskriminering finns inbyggd i strukturen och är ofta omedveten. Därför är opinionsarbete viktigt. Men kvotering som han föreslog, är jag skeptisk till. Det innebär ju också diskriminering, säger Teres Lindberg.
I stället tycker Teres Lindberg att man inom organisationer måste ha en mångfaldsplan. Som ett led i detta har staden nyligen inlett ett samarbete med Diskrimineringsombudsmannen för att se hur kön, etnicitet och ålder påverkar tillsättningen av tjänster. Utifrån den studien vill man utveckla modeller för hur mångfaldsplaner kan se ut.
Teres Lindberg säger att det enda Stockholms kommun kan göra är att sätta krav på de företag som levererar varor och tjänster till Stadshuset.
- Det är faktiskt en idé att rättvisemärka varor och tjänster så att de förbinder sig att inte diskriminera invandrare utan verka för mångfald. Men samtidigt tycker jag att det är naivt. Hur ska denna rättvisemärkning kunna kontrolleras? undrar Rafael Altez.
Under hungerstrejken har 'Den gulliga folkrörelsen', startats på initiativ av Rafael Altez. Gulliga står för glokalisering underifrån genom lärande, lokala, intelligenta gemenskaper och antikapitalism. Idén har funnits i ett år och skulle ha presenterats på sommarens sociala forum. På www.gulliga.se kan man följa hur hungerstrejken förlöper dag från dag. Där kan man också läsa om rörelsens principer och ideal.