Fria.Nu

Barsebäck äntligen väck

Barsebäck 2 stängs nästa år. Beslutet fattades i måndags och väcker både glädje och skarp kritik.

- Alla måste inse att kärnkraftens tid inte är evig, säger Göran Persson.

Barsebäck 2 stängs nästa år enligt en uppgörelse mellan regeringen, vänsterpartiet och centern. Beslutet att lägga ner Barsebäck har skjutits upp flera gånger, men nu ska alltså nedläggningen bli av år 2005. Men att den verkligen sker nästa år kan ingen garantera.

- Men det är vad vi har kommit överens om, säger Leif Pagrotsky.

Valet att stänga Barsebäck faller sig naturligt, enligt Göran Persson.

- Barsebäcksverket ligger i en mycket tätbefolkad del av Norden, vilket är en stor brist.

Däremot kommer statsministern inte att sätta en tidsgräns på när det sista kärnkraftverket i Sverige ska stängas.

- Alla som gjort det innan mig har misslyckats. Sedan kan man inte heller utesluta att kärnkraftverken som finns kvar går att förändra och utveckla, säger han till TT.

I måndags gav förhandlaren Bo Bylund upp försöken att förhandla fram en avveckling av kärnkraften med kärnkraftsindustrin och nedläggningen blir nu ett politiskt beslut. En orsak till att förhandlingen lades ner var det bristande förtroendet mellan parterna. Bo Bylund, vänsterpartiet och centern beklagar situationen.

De tre partierna vill också utreda om kärnkraftsindustrin ska få ta hela ansvaret vid möjliga olyckor. I dag behöver industrin bara betala en viss del, resten ska betalas av staten.

Partierna hoppas nu att alternativ energi ska bli mer lönsamt. Det behövs ytterligare besparingar av energikonsumtionen, men användningen av naturgas kommer att öka.

Vad som i praktiken ska ersätta kärnkraften är ännu oklart. Några stora anläggningar för elproduktion byggs inte med undantag för det gasdrivna kraftvärmeverket i Göteborg. Naturgaseldning är det som kan förväntas kunna ersätta kärnkraften. Det har kritiserats av miljöorganisationerna, eftersom naturgas ökar koldioxidutsläppen och därmed är ett bakslag för Sveriges ansträngningar att minska desamma.

Trots att Barsebäck läggs ner kommer inte aggregaten att rivas förrän tidigast 2020. Fram till dess måste de bevakas. Reaktorn måste successivt tömmas på bränslestavar. Stavarna måste lagras i bassänger tills de kan föras till det centrala lagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn.

Det innebär att av de 350 anställda som i dag arbetar på Barsebäck kommer 150 till 200 personer att få arbeta kvar i några år.

Vad nedläggningen egentligen kostar är osäkert. Det beror mycket på hur elpriset utvecklas. Pengar till kostnader för att ställa av kärnkraftverken i Sverige finns redan. Mellan 1 och 2,8 öre per kärnkraftsproducerad kilowattimme har konsumenterna betalat under hela driftstiden. Det blir två miljarder kronor om året. I dag finns dessa pengar i fonder hos Riksbanken.

Notan för att stänga Barsebäck 1 gick på 5,9 miljarder kronor. Stängningen av Barsebäck 2 förväntas bli billigare.

Elintensiv industri fruktar att elpriserna blir högre i och med beslutet. Statsminister Göran Persson besvarar kritiken med att påpeka att industrin ska använda sig av energisnåla processer. Persson säger även nej till att industrin ska få kompensation för eventuella elprishöjningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Djurskyddsmyndigheten kartlägger sex med djur

Med hjälp av en enkätundersökning ska Djurskyddsmyndigheten kartlägga det sexuella utnyttjandet av djur i Sverige. Undersökningen kan komma att lägga grund till en ny lagstiftning som kriminaliserar tidelag.

Fria.Nu

Jämställdhetsarbete på dagis får mer pengar

Nu får förskolorna i Sverige mer pengar till jämställdhetsarbete.

- 2,5 miljoner kronor kommer att delas ut, säger Elisabet Wahl från Delegationen för jämställdhet i förskolan.

Delegationen för jämställdhet i förskolan ska återigen dela ut pengar till projekt som arbetar med jämställdhet i förskolor.

Första omgången delegationen delade ut pengar var i maj 2004. Även då delades 2,5 miljoner kronor ut, till 18 olika projekt inom landet.

Fria.Nu

'Jag kan sprida kunskap'

Som barn blev hon omskuren. När hon var tonåring hotade hennes bror att mörda henne. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever med hot och våld.

Fria.Nu

'Om jag överlevde skulle jag bli kvinnokämpe'

Som barn omskars hon. Som tonåring mordhotades hon av sin egen bror. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever i liknande situationer.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria