Fria.Nu

Journalistförbundet tar upp beslagtagna servrar med Bodström

Den tjetjenska nyhetsportalen Kavkaz centers servrar blev den 6 maj beslagtagna i en razzia. Anklagelsen gällde uppvigling och anmälan kom från den ryska ambassaden. Beslutande åklagare var Håkan Roswall, samma åklagare som några veckor senare godkände det omtalade tillslaget mot fildelningssajten The pirate bay. Nu tänker Svenska journalistförbundet ta upp frågan med justitieminister Thomas Bodström.

Enligt Mikael Viborg, jurist på PRQ, det webbhotell som huserade Kavkaz centers servrar, beslagtogs dessa på grund av misstanke om uppvigling. Ingen ansvarig utgivare var då utsedd på nyhetsportalen och därför var det tveksamt om den åtnjöt grundlagsskydd under tryckfrihetsförordningen.

Tingsrätten, dit beslaget överklagades, gjorde dessutom bedömningen att materialet på Kavkaz center inte skulle skyddas av grundlagen eftersom nyhetsportalen inte kom ut i en pappersupplaga.

- Dock har andra nyhetsbyråer, som TT och AP det grundlagsskyddet utan pappersformat. Tidningar som Aftonbladet och Expressen har det lagskyddet på sina servrar, man kan inte bara se endast papperstidningar som skyddade i dagens it-samhälle, säger Mikael Viborg.
Han menar att beslagen genomfördes efter påtryckningar från ryska ambassaden, som ständigt arbetar för att stänga ned hemsidan.

När polisen kom till PRQ för andra gången, denna gång i syfte att genomföra en razzia mot The pirate bay, hade dock en ansvarig utgivare utsetts varför Kavkaz center denna gång tveklöst åtnjöt grundlagsskydd. Dessutom var de uppviglande texterna borttagna.
Fredrik Neij, delägare i PRQ, informerade polis på plats om detta, varpå dessa kontaktade åklagare Håkan Roswall. Åklagarens svar kom snabbt: ta med servrarna ändå.
- Båda sidor i en konflikt måste få komma till tals. I Ryssland når bara ena sidans version offentligheten, men man kan läsa den andra genom oss, säger den finske it-profilen Mikael Storsjö som äger Kavkaz centers servrar.

Svenska journalistförbundet har nu uppmärksammat Kavkaz center-historien och tänker ta upp frågan med Thomas Bodström.

- Vi vill ändå träffa honom för att diskutera de nya tvångslagstiftningarna som det ska röstas om i juli. Det blir ett utmärkt tillfälle att även ta upp omständigheterna kring Kavkaz center, säger journalistförbundets vice ordförande Arne König.

Det finska journalistförbundet och finska PEN är redan engagerade i frågan, som väckt debatt i Finland sedan finska säkerhetspolisen gjort otaliga besök hos Kavkaz centers ansvarige utgivare Mikael Storsjö och försökt övertala honom att inte ha servrarna i Finland.
Ifex, ett världsomspännande nätverk av organisationer som arbetar med tryckfrihetsfrågor, och den amerikanska kommittén för skyddande av journalister, CPJ, har även de uttalat stöd för Kavkaz center.

Kavkaz centers redaktion omfattar en handfull reportrar som arbetar under jorden i Tjetjenien och andra delar av norra Kaukasien. Härtill har nyhetsbyrån ett par tiotal fasta medarbetare verksamma i flera olika länder och mestadels under egna namn. Det redaktionella arbetet och kommunikationen mellan reportrar, översättare, utgivare, redaktionschef och teknisk personal sker i huvudsak över internet.

Två av Kavkaz centers journalister sitter i ryskt fängelse sedan 2003 respektive 2005, på diffusa grunder. Och 2004 utsattes chefredaktörens son för attentat, med permanenta men som följd.

Fria Tidningar har försökt nå åklagare Håkan Roswall för kommentar, utan resultat.

Fakta: 

Både Kavkaz center och The pirate bay ligger uppe på internet igen och har dubblerat antalet besökare, beslagen till trots. Kavkaz center har överklagat tingsrättens beslut och målet ska upp i hovrätten inom kort.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Villkorlig dom för fildelning

40 dagsböter motsvarande 10 000 kronor och villkorlig dom. Det blev straffet, det hittills strängaste som utdömts i Sverige, för den 31-årige man från Linköping som fälldes av tingsrätten för att ha delat ut drygt 4 500 låtar och 30 filmer över internet.

Fria.Nu

© 2023 Stockholms Fria