Stockholms Fria

Obligatorisk läsning för Thailandsresenären

När Karolina Johansson i sommar friges från Hinseberg har hon tillbringat över tio år i fängelse. Fyra år av dem tillbringade hon på Lard Yao-fängelset i Thailand, verklighetens Bangkok Hilton, och ett av världen hårdaste fängelser.

1994 fastnade hon i tullen på Bangkoks flygplats med 6,8 kilo heroin i ett lönnfack i resväskan. Planterat, menar hon själv. Men det skrattade bara de thailändska tullpoliserna åt. Hon skulle vara tacksam om hon slapp dödsstraff för brottet, menade de.
Historien ledde till ett stort medieuppbåd hemma i Sverige. Att en ung kvinna med överklassbakgrund ertappas med ett rekordstort narkotikainnehav hör inte till vanligheterna. Och historien blev inte sämre av att hennes far arbetade på utrikesdepartementet. I Diplomatdottern hör vi för första gången hennes egen berättelse, återgiven av Tina Frennstedt, nyhetschef på SvD.
Diplomatdottern är obligatorisk läsning för Thailandsresenären. Dels för att för egen del känna till riskerna med att smuggla ut droger ur landet. Dels för att man som sorglös turist kanske bör ägna en tanke åt de hundratals dödsdömda turister som bor på landets fängelser eller de människor som avrättats utan rättegång som ett led i kampen mot droghandeln.
Och för att få en inblick i den ovärdiga behandling av fångarna och de rena människorättskränkningar som försiggår inom fängelsernas murar. Berättartekniskt hade dock boken vunnit på att ha skrivits i första person.

Fakta: 

Diplomatdottern
Författare: Tina Frennstedt
Förlag: Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnans plats - at home?

Det kan tyckas att den dagisdebatt som sedan förra hösten kommit och gått på kultur- och debattsidor klingat av. Men så är inte fallet. I två av höstens böcker lever den vidare och aktualiseras än mer genom höstens maktskifte.

Marschen mot Bodströmsamhället

Justitieminister Thomas Bodström vilseleder riksdagen och allmänheten för att kunna genomföra allt fler repressiva lagar. Det menar frilansskribenten Oscar Swartz, som under onsdagen presenterade en rapport om övervakningen av tele- och internetkommunikation.

Berättelser om ett sjukt Sverige

Maciej Zaremba har med sina artikelserier i DN Kultur avslöjat myter om Sverige och svenskheten ett flertal gånger, nu senast med serien Den polske rörmokaren. Nu har Zarembatexterna samlats i en högst läsvärd volym. Här ställs de stora och viktiga frågorna om sakernas tillstånd som ofta glöms bort i den vanliga nyhetsrapporteringen.

Fria.Nu

Från fruktbarhetsgudinnor till jämlikhetsavtal

Så har då den omtalade vandringsutställningen Konstfeminism nått Stockholm. Utställningen arrangeras i samarbete med Dunkers kulturhus och Riksutställningar och har fått både ros och ris av kritiker och resten av konstsverige.

© 2023 Stockholms Fria