Stockholms Fria

Lesbisk klassiker

Lesbisk

Sommaren har burit med sig en hel del lesbiska klassiker som passat ypperligt i hängmattan och på stranden. Nyutgåvan av Patricia Highsmiths spännande flatklassiker Carole och nyöversättningen av Jeanette Wintersons fängslande debutroman Det finns annan frukt än apelsiner är bara två exempel. Precis lagom till att Pridefestivalen går av stapeln släpper Normal förlag ytterligare ett gäng titlar som passar fint in på temat. Djupast ner i litteraturhistoriens bortglömda vrår har litteraturvetaren Eva Borgström letat. Och fiskat fram två kärleksnoveller författade av två av det förra sekelskiftets pionjärer, svenska Mathilda Roos och danska Vilhelmine Zahle. Resultatet är ett tunt litet band som i all sin enkelhet är en stor kulturgärning.

Litteraturprofessor Birgitta Holm har skrivit att det någon gång mellan den viktorianska eran och den Freudianska lärans intåg på scenen uppstod en liten lucka i tiden där sexualiteten fick lite större spelrum. Ett glapp mellan två manliga diskurser som gjorde debatten om identitet och sexualitet något mer öppen och tillåtande. Kanske är det denna speciella tidsanda som återspeglas i dessa mycket rättframma och självklara skildringar av kvinnlig kärlek? För även om kärleken i dessa berättelser är omöjlig så formuleras frågorna om normer, vem som får älska vem och varför. Och berättelserna är ärliga, ganska enkla berättelser fria från klichéer, till skillnad från de lesbiska motiv som kan återfinnas i böcker riktade till samtida manliga libertiner.

I Mathilda Roos novell Den första kärleken förälskar sig den unga Catherine i en sårad soldat som visar sig vara en förklädd kvinna. Någon kärlek blir aldrig möjlig, men Catherine trotsar bestämt den heteronormativa ordningen och vägrar släppa sina första erfarenheter av romantik bara för att målet för hennes känslor var av 'fel' kön. 'Det störde henne inte det minsta att den vackra, mörkögda soldaten varit en kvinna; han var i alla fall hennes första kärlek', skriver Mathilda Roos.

Vilhelmine Zahles novell Också en kärlekshistoria, en av de endast två noveller som utgör hennes författargärning, är än mer tydlig i sina frågor kring sexualiteten. Den unga Martha slås mellan att försöka passa in i normen, 'försökte sig ofta på att svärma för en eller annan herre', men lyckas inte. Den enda hon någonsin lyckas älska är hennes fem år äldre väninna Edith, och det gör hon med bestämdhet. Men både väninnan och omgivningen i övrigt är helt oförstående. Martha står dock fast: 'Ja, jag vet att det är det vanligaste, att en man älskar en kvinna och omvänt - men har månne inte varje människa sin säregna natur som den är tvungen att följa?'. Men inte heller denna historia slutar lyckligt. Den älskade gifter sig med en man och Martha anpassar sig till normsamhällets krav.

Både hos Zahle och Roos är det tydligt att samhället inte accepterade denna samkönade kärlek, och även om mycket har hänt sedan novellerna först publicerades är de än i dag läsvärda som dokument över det som varit. Berättelser som, liksom Eva Borgström skriver i sitt förord, borde ha en självklar klassikerstatus i den litteraturhistoria som fokuserar den samkönade kärleken.

Fakta: 

Litteratur
Två berättelser om kärlek
Eva Borgström (red.)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnans plats - at home?

Det kan tyckas att den dagisdebatt som sedan förra hösten kommit och gått på kultur- och debattsidor klingat av. Men så är inte fallet. I två av höstens böcker lever den vidare och aktualiseras än mer genom höstens maktskifte.

Obligatorisk läsning för Thailandsresenären

När Karolina Johansson i sommar friges från Hinseberg har hon tillbringat över tio år i fängelse. Fyra år av dem tillbringade hon på Lard Yao-fängelset i Thailand, verklighetens Bangkok Hilton, och ett av världen hårdaste fängelser.

Marschen mot Bodströmsamhället

Justitieminister Thomas Bodström vilseleder riksdagen och allmänheten för att kunna genomföra allt fler repressiva lagar. Det menar frilansskribenten Oscar Swartz, som under onsdagen presenterade en rapport om övervakningen av tele- och internetkommunikation.

Berättelser om ett sjukt Sverige

Maciej Zaremba har med sina artikelserier i DN Kultur avslöjat myter om Sverige och svenskheten ett flertal gånger, nu senast med serien Den polske rörmokaren. Nu har Zarembatexterna samlats i en högst läsvärd volym. Här ställs de stora och viktiga frågorna om sakernas tillstånd som ofta glöms bort i den vanliga nyhetsrapporteringen.

Fria.Nu

Från fruktbarhetsgudinnor till jämlikhetsavtal

Så har då den omtalade vandringsutställningen Konstfeminism nått Stockholm. Utställningen arrangeras i samarbete med Dunkers kulturhus och Riksutställningar och har fått både ros och ris av kritiker och resten av konstsverige.

© 2024 Stockholms Fria